Når kan 800 MHz PIII leveres?

Allerede den 20 desember annonserte Intel levering av disse prosessorene, og amerikanske produsenter lanserte nye modeller rett etter årsskiftet. Hva er status for norske brukere? Når kan vi regne med å kunne kjøpe disse nye toppmodellene?

Tidliger var det slik at når Intel annonserte en ny prosessor, var de også leveringsdyktige. Dette har forandret seg etter at AMD begynte å puste dem i nakken, og de har også begynt å forhåndsannonsere produkter. Eller bruke en annen definisjon på å "levere", særlig med hensyn til antall.

Vi har snakket med noen norske distributører og produsenter, for å høre hva som er realistiske perspektiver for levering.

Dell

Hos Dell sier de at det nok vil være mulig å skaffe enkelte eksemplarer i løpet av kort tid. Større volum vil la vente på seg, og først i februar vil det være mulig å levere med ordinære leveringstider. Dell produserer som kjent bare på bestilling, og opererer under normale forhold med få dagers leveringstid på kurante produkter.

Tech Computer

Norske produsenter ligger ikke særlig etter sine amerikanske konkurrenter. Intel har en god logistikk, og sørger for å fordele tilgangen også internasjonalt. De større produsentene blir også favorisert til fordel for de som selger komponenter, for å unngå at gråmarkedet skal spille for stor rolle.

Derfor regner også Tech Computer å kunne levere nye toppmodeller i løpet av februar.

Cinet PC

Getronics, som fortsetter å selge norskproduserte PCer under Cinet-navnet, er mer reserverte med hensyn til å oppgi konkrete tidsrammer. Tidligere har Cinet vært svært raske med å tilby PCer med den aller siste Intel-teknologien. Derfor forventer vi at de vil være på banen samtidig med konkurrentene. Cinet PC finnes allerede i 733 MHz-versjoner, og har blitt levert helt siden begynnelsen av desember i forrige århundre.

Komplett Data

Det er AMD Athlon som står i fokus hos PC-produsenten og distributøren i Vestfold, og de forteller entusiastisk at de kan levere KryoTech med nedkjølt 800 MHz eller raskere allerede i dag. Likevel vil også Intel sin toppmodell få sin plass i tilbudet, det er bare et tidsspørsmål.

Etter den informasjonen de har fra Intel, vil tilstrekkelig levering av 800 MHz-prosessorer skje fra midten av februar.

Når skal man kjøpe?

Dette er alltid det vanskelige valget. De første må betale mer, men får gleden av å ha den siste teknologien. Noen får også en produktivitetsgevist, størrelsen avhenger av hva slags maskin som blir erstattet.

Prisene er det for tidlig å si noe om. Til sammenligning kan dagens raskeste, 733 MHz Pentium III prosessor, i en PC med blant annet 128 MB SDRAM, 13,6 GB harddisk og 17" skjerm, leveres av Dell til 22 128 kroner inkludert mva. Men du finner også lang dyrere systemer, avhengig av den totale konfigurasjonen.

Vi tror ikke at prisnivået vil ligge vesentlig høyere enn dagens toppsjikt, men dette avhenger i stor grad av prisutviklingen på minne, spesielt på Rambus-baserte løsninger.

Den økonomisk orienterte vil sannsynligvis vudere en PC med 600 MHz, som ser ut til å ville bli den modellen som gir mest for pengene i tiden fremover.

DinSide ser fram til å teste de nye toppmodellene så snart de er tilgjengelig i testutgave. Det kan nok skje allerede før februar.