Når harddisken krasjer

Dagens spørsmål:

Når harddisken krasjer

Hei,
Etter å ha lest andres problemer og svar tenkte jeg at nå kan jeg prøve å benytte meg av deres hjelp.

Problemet mitt startet midt på dagen den 4. januar 2000. Jeg satt og jobbet med PCen da Windows plutselig frøs i noen sekunder. Etterpå virket alt helt normalt, helt til jeg skulle åpne en videofil fra den ene harddisken min, en 16,8 GB IBM DTTA-351680 E182115 HG IDE disk, som var kjøpt ny på vårparten i 1999. Da fikk jeg plutselig se at alle filene på harddisken var borte og erstattet av mange, mange kataloger og filer med rare navn.

Jeg prøvde så å kjøre scandisk, men fikk beskjed om at det var feil og skader på FAT32 partisjonen. Jeg tenkte at det var nok en av Windows 98 sine mange feil, og prøvde å boote maskinen. Da jeg kom inn igjen eksisterte ikke lenger harddisken (under Min Datamaskin), men var erstattet med en "flyttbar disk/removable disk". Så så jeg under "device manager" og navnet på hardisken, som før var IBM*********, var nå erstattet med tegn som " | og firkanter " ol. Harddisken har også det samme navnet i BIOSen, så det virker ikke som om feilen ligger i OSet mitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha klødd meg i hodet ganske lenge for å prøve å skjønne hva som hadde skjedd, prøvde jeg å finne noen "harddisk recovery tools" på internett, uten å lykkes noe videre med det.

Mine spørsmål er da:

  • Hva er det som har skjedd?
  • Er det noe håp om at jeg kan redde filene mine?
  • Kan det fikses med bare hjelp av et dos/win program?
  • Hvilke programmer kan brukes, og hvor får jeg tak i disse (helst freeware-programmer)?
  • Hvordan skal jeg bruke disse programmene for å gjenopprette filene mine?

Håper at dere kan hjelpe meg med mitt problem.

mvh Christian

Vi svarer:

Alle PC-brukeres skrekk

At harddisken krasjer er noe av det verste som kan skje en PC-bruker. Derfor er det viktig at du alltid tar kopier av alle kritiske eller verdifulle data.

For profesjonelt bruk, er det viktig å investere i en løsning for sikkerhetskopiering og følge faste rutiner for dette. For private brukere klarer det seg normalt med enklere løsninger, som en CD-brenner eller CD-RW.

I tillegg må du aldri slå av PCen bare med strømbryteren! Slå av maskinen fra Start-menyen i Windows, slik at alle programmer og filer lukkes på en kontrollert måte.

Når katastrofen har skjedd, er den vanskeligste avgjørelsen om du skal satse på diskverktøy i form av programvare eller søke profesjonell hjelp. Hvis det er feil på maskinvaren i form av ødelagt magnetbelegg på platene, MÅ du kontakte profesjonell hjelp hvis du vil redde dataene. Dette kan koste MYE penger.

Problemet er at det er praktisk talt umulig å vite om det er en fysisk feil eller operativ feil som har gjort at disken krasjet.

Avgjørelsen er din, og er avhengig av verdien på dataene dine.

Hva skjedde?

Det som har skjedd er at det har oppstått en feil i systemområdene på harddisken. Blant annet er FAT - filallokeringstabellen - ødelagt. Når FAT, som inneholder oversikt over hvor filene ligger på disken, blir ødelagt, er disken uleselig. Dette er fordi operativsystemet ikke vet hvor de forskjellige clustrene ligger, som inneholder dataene som utgjør en fil.

Hvordan dette har skjedd er ikke lett å si. Det har opplagt skjedd noe under oppdatering av og skriving til FAT. At maskinen låste seg kan ha helt andre årsaker, og forårsaket skrivefeilen. Å spekulere på hvorfor er ikke særlig fruktbart, hvis vi ser bort fra åpenbare årsaker som for eksempel strømbrudd.

Fysiske feil inne i disken kan også oppstå over tid. Hvis disken har vært utsatt for slag eller annen fysisk påvirkning, kan det løsne ørsmå partikler fra magnetbelegget. Disse behøver ikke gjøre stor skade i utgangspunktet, det spørs hvor de havner inne i harddisken. Etter hvert kan de imidlertid havne på andre steder og forårsake større skade, og den opprinnelige skaden i magnetbelegget kan også bli større etter hvert som disken brukes. Store temperatursvingninger kan også stelle i stand problemer.

Hva med filene?

Om du kan redde filene dine er umulig for oss å si. De fleste av oss som har brukt datamaskiner i mange år, har opplevd mer eller mindre alvorlige diskkrasj. Det er alltid spennende når dette skjer, særlig når man ikke har sikkerhetskopier.

Noen ganger er det bare å kjøre et redningsprogram som Norton DiskDoktor, eller Scandisk som følger med Windows. Programmet rekonstruerer en brukbar FAT, siden det alltid lages en sikkerhetskopi av denne hver gang det skrives til disken. I tillegg inneholder disse programmene andre verktøy som rydder opp i en ødelagt filstruktur.

Du kan laste ned en prøveversjon av Norton Utilities med begrenset varighet, fra Symantecs nettsted.

Andre ganger fungerer ikke dette, da blir det virkelig vanskelig.

Viktige data?

Hvis dataene virkelig er kritiske og er verdt tusener av kroner eller mer, søker du profesjonell hjelp. I Norge er det Ibas som er mest kjent for å redde skadete harddisker. De har spesialkompetanse, lang erfaring og spesialutstyr for å håndtere tunge tilfeller av diskkrasj.

Hvis dataene dine ikke er kritiske, eller du har en rimelig brukbar sikkerhetskopi, formaterer du harddisken på nytt. Så installerer du programmer og overfører filene fra sikkerhetskopien. Dette tar tid, men det er det eneste alternativet.

Feil i maskinvaren

Vi nevnte over at partikler inne i selve harddisken kan løsne og forårsake krasj. Dette er det selvfølgelig umulig å påvise for en bruker. Derfor bør du være svært skeptisk til en ny harddisk som krasjer etter noen måneders normalt bruk. Særlig hvis det ikke har vært strømbrudd eller andre konkrete episoder som har utløst problemene.

Hvis det blir problematisk å formatere harddisken, eller den virker ustabil, bør du gå til forhandleren og bytte den. Da har du et klart tilfelle av en garantisak. Som regel garanteres vanlige PC-disker i tre år, mens større SCSI-disker beregnet på servere og arbeidsstasjoner har fem års garanti.

Når disken er "død"

Hvis disken ikke starter, eller PCen ikke finner disken i det hele tatt, kan det være feil på kontrollerkortet som sitter på disken. Ved å bytte ut dette med et kort fra en "frisk" harddisk, vil dataene muligens kunne reddes. Dette avhenger igjen av hva som er feilen og omstendighetene rundt at de oppsto.

Dette er ikke noe som de fleste brukere vil eller bør befatte seg med, og bør også overlates til fagfolk.

Flere spørsmål og svar