Når harddisken er for stor

Dagens spørsmål:

Når harddisken er for stor

Jeg har kjøpt en ny harddisk på 13,6 GB, men den vil ikke fungere. Jeg har snakket med noen som sier det er noe feil med BIOSen og at den må oppdateres, men hvor den kan oppdateres lurer jeg på. Har du noen adresser jeg kan få?

Datadoktoren svarer:

Hvis harddisken din ikke fungerer, kan det også være noe galt med kabler eller innstillinger. Det kan også skyldes at PCen har problemer med å forstå hvor stor den er.

Dette skyldes, som du er inne på, at eldre versjoner av BIOS-programmet ikke kan håndtere disker over en viss størrelse.

Etter som PCene og harddiskene har utviklet seg, har grensene blitt sprengt underveis. Først var det 525 MB som var grensen, en enorm størrelse i begynnelsen av 80-årene. Den neste grensen var 2,1 GB og den foreløpig siste grensen som kan stelle til problemer er på 8,4 GB.

På en relativt moderne PC vil du kunne støte på denne grensen.

Løsninger

Hvis PCen er relativt ny, er det mulig å finne en oppdatert versjon av BIOS for din PC som løser problemet. Du må ta kontakt med leverandøren, og mange har også lagt ut slike oppdateringer på Internett.

Det er svært viktig at du får den helt riktige BIOS-versjonen, som er laget nøyaktig for den PCen eller det hovedkortet du har. Alt annet er mildest talt svært risikabelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan lese om hvordan du oppdaterer BIOS i denne artikkelen.

Hvis det ikke finnes noen slik oppdatering, er et alternativ å kjøpe en ny harddiskkontroller, i form av tilleggskort. Da må du koble ut den eksisterende harddiskkontrolleren i BIOS før du installerer den nye. Les brukerveiledningen nøye, eller få hjelp av en kompetent person hvis du er i tvil.

Et annet alternativ er å bruke en programvareløsning, som følger med store disker fra flere leverandører.

Det siste alternativet er å bytte hovedkort, men det vil ha andre store konsekvenser for kompatibilitet, i forhold til den prosessor og den typen minne som allerede er installert i PCen din.

Du kan grave deg langt ned i tekniske detaljer om harddisker og begrensninger i størrelse i denne artikkelen fra Maxtor.

Flere spørsmål og svar