Når en vanlig PC ikke er nok

Når en standard PC ikke duger, men det ikke er snakk om gaming - hva da?

Det er ikke alle bruksområder som håndteres av en standard PC, i hvert fall ikke hvis det er snakk om å bruke maskinen til tung jobbing i lange perioder. Men hva er tunge oppgaver og hvilke deler av PC-en utgjør forskjellen? Her snakker vi ikke om gaming, det er et helt eget felt.

Les vår test av AMD-basert 6-kjerners Gamer-PC

Hvis vi ser bort fra profesjonelt bruk som åpner for større budsjetter, så kan man gjerne ta utgangspunkt i delene som brukes i en standard PC. Det gjelder bare å velge utstyrsnivå og komponenter med omhu.

Bruksområder

De som krever en PC med ekstra trøkk driver gjerne med musikk, bildebehandling eller video. Dette er oppgaver som alle krever noe ekstra, men ikke nødvendigvis på samme område.

I tillegg til selve PCen er det også visse krav som stilles til periferiutstyret, som skjermer, lydutstyr og tilkoblinger.

Samtidig skal også PCen være behagelig å arbeide med, det vil i praksis si stillegående og fysisk håndterbar.

Valg av platform

Når en vanlig PC ikke er nok


Det første valget er hvilken maskintype man skal velge. De som befinner seg på Mac-platformen har det relativt mye enklere enn PC-brukerne. Apple har delt inn produktene sine i veldig oversiktlige familier: MacBook (Pro), Mac Mini, iMac og MacPro. Er du en kraftbruker som jobber med Final Cut, Logic eller Aperture - da er det MacPro som gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For PC-brukere er situasjonen langt mindre oversiktlig. Noen merkevareprodusenter har arbeidsstasjoner på repertoaret, men dette er i mange tilfeller bare litt kraftige kontormaskiner. Andre tilbyr maskiner beregnet på arktiekter og ingeniører, med stor vekt på støtte for 3D-operasjoner med dyre grafikkort.

En løsning er derfor å spesifisere maskinen hos en nettbutikk som tilbyr dette, og få den satt sammen der eller bygge den selv.

Komponentvalg

Prosessoren er den viktigste komponenten, siden mange andre komponentvalg avhenger av denne. I skrivende stund er det Intel som tilbyr best ytelse, AMD har enda ikke kommet opp på samme nivå etter tronskiftet.

Men Intel har i skrivende stund tre prosessorplatformer som ikke kan bruke samme hovedkort og minnemoduler. Den gamle Core2 platformen bruker 775-sokkelen og DDR2-minne mens den nye Core i-generasjonen bruker enten 1156-sokkel eller 1366-sokkel, begge bruker DDR3-minne.

Når en vanlig PC ikke er nok


Spredningen i pris er stor, og modellene i den nye Core i-generasjonen varierer fra å overlappe den forrige Core 2 Duo-generasjonen til nesten 17 ganger prisen til den billigste (fra 525 kroner til 8895 kroner).

Men det er Core i-generasjonen det er verdt å satse på.

De rimeligste prosessorene i Core i3/i5/i7-serien bruker 1156-sokkelen som støtter 2 minnekanaler. De kraftigste prosessorene i i7 bruker 1366-sokkelen, som tilbyr 3 minnekanaler.

Den rimeligste prosessoren for 1156 sokkel – en Core i3 med 2 kjerner - ligger på 995 kroner og den dyreste – en Core i7 med 4 kjerner – koster 4495 kroner.

Den rimeligste prosessoren for 1366 sokkel har 4 kjerner og koster 2495, mens den dyreste – med 6 kjerner – ligger på 8895 kroner.

Når en vanlig PC ikke er nok


Det rimeligste hovedkortet med 1156-sokkelen vi fant på nettet ligger på 729 kroner, det dyreste på 3 195 kroner.

Det rimeligste hovedkortet med 1366-sokkelen vi fant på nettet ligger på 1495 kroner, det dyreste på 4295 kroner.

4 GB DDR3 minne koster 879 kroner for 1066 MHz og 6 GB kit starter på 1295 kroner. Velger du raskere minne kommer prisen fort opp i det dobbelte.

Vil du ha noe enda heftigere?

Core i7 kommer også i en annen variant beregnet på systemer med flere prosessorer og har da navnet Xeon. Den nyeste serien er 55xx og finnes i to utgaver på 2,13 GHz med 4 MB hurtigminne og 2,26 GHz med 8 MB hurtigminne.

Til disse trenger du et hovedkort som kan huse to prosessorer, her finnes det enklere varianter til i overkant av to tusen og andre som koster oppunder fem tusen. Med 12 GB eller mer minne – du kan ha opptil 144 GB – kan du håndtere det meste.

Mer avanserte Xeon-løsninger finnes også i servermarkedet, men da beveger vi oss utenfor de vanlige nettbutikkene.

Prisen på et slikt system er ikke høyere enn på en kurant varebil, og til profesjonelt bruk kan det absolutt være en forsvarlig investering.

Les vår test av Intel Core i7-965 Quad Extreme

Harddisker

Når en vanlig PC ikke er nok


For denne type PC-er er det best å ha en egen disk bare til operativsystem og programmer, og en eller flere andre disker til ren datalagring.

Den optimale systemdisk er en SSD (flashminnebasert disk), siden den har uslåelig aksesstid og skrive/leseytelse i toppklasse.

Bruker du disken bare til operativsystem og programmer klarer du deg med en kapasitet fra 64 og opp. Da er prisene ikke hårreisende, de ligger på 1095 kroner og oppover.
For en Intel SSD disk på 80 GB må du ut med 1950 kroner, men for bare en 100-lapp mer får du en Kingston på 128 GB.

512 GB ligger på rundt 10 000, prisen er altså 40 ganger høyere enn på roterende disker.

Les vår test av SSD som systemdisk her

For ren datalagring er det leseytelse som er det viktigste, siden praktisk talt ved all skriving av data er det disken som venter på at data kan leveres. Lydopptak, selv ved mange samtidige spor, er uproblematisk for dagens disker. Videoredigering skriver ikke mye data bortsett fra ved rendring, og utfordrer heller ikke diskens skrivekapasitet.

Disker på 2 TB koster nå fra under tusen kroner og på grunn av datatettheten har de en imponerende leseytelse.

Skjermkort

Så lenge maskinen ikke skal brukes til spill trenger du i utgangspunktet ikke noe spesielt avansert skjermkort. Men stadig flere grafiske programmer bruker grafikkprosessoren f.eks. ved zooming, noe som gir en langt bedre respons og brukeropplevelse. Samtidig finnes det programvare som bruker grafikkprosessoren til å konvertere mellom videoformater, her er det også noe å hente.

Les vår test av Badaboom videokonverter

Så valget av skjermkort er avhengig av bruksområdet, for musikk er det ikke viktig, annet enn at det kan drive to skjermer.

Skjermer

Når en vanlig PC ikke er nok


Skal du jobbe effektivt og ha oversikt er det svært gunstig med to skjermer. Til musikkbruk klarer du deg med enklere skjermer med TN-panel. Disse er rimelige, men har ikke helt korrekte farger og forholdvis smal betraktningsvinkel.

Dyr eller billlig LCD - ser du forskjellen?

To 22-tommere med 1920 x 1080 oppløsning er en behagelig arbeidsflate for de fleste bruksomåder. Prisene starter på rundt 1250 kroner.

Går du opp til 24-tommer 1920 x 1200 får du mer i høyden, men det koster en del mer. Til gjengjeld får du også litt bedre bilde, og bedre ergonomi og fleksibilitet.

Driver du med bilder og video må du opp i kvalitet og pris. Da må vi over på 24-tommerne og først i 5000-kroners klassen og oppover begynner vi å snakke om brukbar bildekvalitet.

Her finner du vår test av LCD-skjermer

Tilleggsutstyr


For lyd og musikk trenger du enten tilleggskort eller eksterne enheter, fortrinnsvis koblet til med FireWire. Her finnes det mye å velge mellom, avhengig av hvor mange inn- og utganger du skal ha og arbeidsmetoden. Tar du opp hele ensembler live trenger du fort 16 innganger eller mer, og skal du mikse utenfor PCen trenger du tilsvarende mange utganger.

Når en vanlig PC ikke er nok


For hjemmestudio hvor du ikke tar opp mer enn maks et par spor av gangen klarer du deg utmerket med en enklere løsning med stereo inn og stereo ut. Da trenger du heller ikke FireWire, USB gjør jobben helt fint opp til 8 spor.

MIDI er gjerne bygget inn i mange av lydenhetene, men det finnes flere egne løsninger med et antall inn- og utganger.

For video og bildebehandling trenger du ikke annet enn passende kortleser for de aktuelle minnekortene og passende USB eller FireWire-port i PCen for å koble den til.

Optisk enhet?

Du trenger også en DVD-brenner, eller kanskje en Blu-ray leser/DVD-brenner eller til og med Blu-ray brenner.

Les test av Plextors Blu-ray brenner her

Oppsummering

Da er det bare å ta valget av prosessor, og så sjekke i nettbutikkene hva de har å tilby innenfor det budsjettet du har å rutte med.

Alternativt setter du opp en ønskeliste med komponenter, og sjekker hva ferdige maskiner fra store leverandører har som matcher.

Det finnes også leverandører som leverer spesialutviklede ferdige PCer til denne type bruksområder. Dette er ofte det enkleste, men husk at latskapen koster deg penger. De ferdigkjøpte pakkene er ofte en god del dyrere enn de PC-ene nettbutikkene kan levere - selv med tilsvarende spesifikasjoner.