Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Når du skal ha en virkelig billig PC

Bygge selv, kjøpe brukt - eller?

Det er ikke mye av det som produseres i dag som er laget for å vare, spesielt ikke hvis det er snakk om teknologibaserte produkter. Utviklingen skjer så fort at mye er "gammeldags" omtrent når de plasseres i butikkhyllene. Det gjelder både små og store dingser, inkludert PC-er.

I beste fall kan du glede deg over å ha det aller hotteste i prisklassen i flere måneder, men ikke stort lenger enn det. Selv om man er sikker på at en ny utgave ikke kommer før om et år, så "vet alle" at det "snart" kommer noe nytt, og glansen forsvinner...

Så hvorfor ikke gå den motsatte vei?

Finnes det gode alternativer til å brenne av mye penger på kort tid? Det kommer an på hvilke krav du stiller og ikke minst hva PC-en brukes til. Dessuten kommer dine egne ferdigheter også inn i bildet.

Du kan kjøpe en billlig ny PC, en brukt PC eller bygge en selv. I alle tilfellene gjelder det å bidra med egen innsats og kunskap i stedet for å bruke penger.

Kvalitet vs pris?

I noen tilfeller blir det dyrt å kjøpe billig, rett og slett fordi kvalitet koster. Men når det gjelder datautstyr er bildet litt annerledes, fordi alle maskiner uansett merke lages av de samme basiskomponentene. Det er ikke mer enn to leverandører av prosessorer og grafikkbrikker, og bare en håndfull produsenter av minne, harddisker og LCD-paneler som sitter i skjermene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men når det gjelder "karrosseriet" rundt produktene, og tilleggstjenester og markedsprofil, er det et stort antall produsenter som slåss om kundenes oppmerksomhet.

Når det gjelder bærbare PC-er er kvaliteten mer variabel enn for stasjonære PC-er. Dette skyldes at et apparat som skal være både lett, portabelt og solid krever langt mer av en konstruksjon enn en stasjonær PC som ikke blir utsatt for annet enn støv, varme og i verste fall sigarettrøyk.

Spesielt harddisker i bærbare har ofte kortere levetid enn disker i stasjonære PC-er.

Generelt kan vi si at du ofte får mer ytelse og kapasitet for pengene ved å velge en stasjonær framfor en bærbar PC.

Billige nye PCer

De billigste stasjonære PC-ene får du til under 4 000 kroner, men det er uten skjerm. En stor og kurant skjerm koster i dag en drøy tusenlapp. Disse maskinene egner seg utmerket til vanlig hjemmebruk, inkludert bildebehandling og enkel video.

Lagringskapasiteten er som regel på 500 GB.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Bærbare får du enda lavere i pris, men da er prosessorytelsen også lavere, vi snakker om mini-PC med Atom-prosessor. Denne holder bare til skriving og enkel surfing, men sliter fort med redigering av bilder og video. Skal du ha en tilsvarende ytelse som en stasjonær til samme pris, må du opp omtrent en tusenlapp nede i det laveste prissjiktet. (Jo dyrere bærbar, desto større prisforskjell fra tilsvarende stasjonær).

Når du skal ha en virkelig billig PC


Hva med å kjøpe brukt?

Brukte PC-er selges det faktisk en del av, både via rubrikkannonser og nettauksjoner. Det finnes også firmaer som selger brukte PC-er fra bedrifter som fornyer maskinparken.

Når det gjelder å kjøpe brukt PC bør man gjerne ha mer kunnskap enn når man kjøper ny, for å kunne orientere seg og gjøre et riktig valg. Har du ikke kunnskapen selv er det lurt å alliere seg med noen som har mer erfaring.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Utstyret kan se fint ut og bli lekkert presentert i en annonse, men komponentene kan være slappe og av eldre, ukurant årgang.

Det er også en fordel å få med den originale kvitteringen. Garantien og kjøpsloven følger kvitteringen, ikke kjøperen.

En PC som er eldre enn 5 år vil ikke ha noen form for garanti, så det kan være lurt å velge en yngre maskin.

For 5 år siden måtte du ut med 12 000 kroner for en komplett PC
med AMD Athlon 64 og nVidia Geforce 7800GT.

I 2007 fikk du en komplett PC med 4-kjerners Intel Core2-prosessor og GeForce 8800 GTS for 10 000 kroner inkludert skjerm. Den er fremdeles brukbar til det meste, men prisen på en brukt maskin er under halvparten.

Brukte bærbare er vi mer skeptiske til å anbefale. Maskinene blir utsatt for tøffere behandling, støv, skitt og annen forurensing. Dessuten blir hele konstruksjonen mer slitt, og det er langt fra enkelt å bytte ut komponenter i en bærbar PC. Hvis du ikke kjenner selgeren og vet hvordan maskinen er brukt er risikoen for problemer stor.

I tillegg er batteriet sannsynligvis svekket, de har alle begrenset levetid.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Bygge PC selv?

Før i tiden var det mye penger å spare på å bygge PC selv, men etter hvert har fleksibel serieproduksjon også hos mindre, lokale leverandører blitt så rimelig at det bare er de som har PC-mekk som hobby som bygger selv. Men noen hundrelapper å spare kan det være, spesielt hvis man kjøper en ferdig dele-pakke fra en av nettbutikkene.

En pakke med deler basert på AMD-prosessor koster 2795 kroner, mens Intel-varianten koster 2995 kroner.

Når du skal ha en virkelig billig PC


Operativsystem er ikke inkludert i noen av disse pakkene.

Skal du plukke deler selv finner du neppe noe billigere alternativ, men du kan skreddersy innkjøpene til å passe med komponenter du allerede har liggende. Men da kommer vi fort over i oppgraderingsmodus, som er en helt annen historie.

Så hva lønner seg?

Skal du ha en billigst mulig maskin er det ikke tvil om at en brukt PC gir deg mest for pengene, men du bør vite hva du kjøper og kalkulere inn risiko for at et eller annet kan ryke.

Har du ikke de store datakunskapene eller tilgang på disse hos noen i nærheten, er det lurest å kjøpe billig og nytt, og en stasjonær gir deg mest for pengene.

Trenger du en bærbar må du ut med noe mer penger hvis du vil ha en allsidig maskin som også håndterer kreativ og/eller mer krevende bruk. En minibærbar er best som ekstramaskin.

For et "historisk" perspektiv: Les også vår artikkel fra 1998 om å kjøpe brukt PC :-)