Napster legges ikke ned likevel

Pålegget fra den amerikanske domstolen om å stenge Napster er utstatt.

Drakampen mellom Platebransjens organisasjon og Napster er foreløpig utstatt. Umiddelbart etter at den amerikanske dommeren påla Napster å stenge, anket Napster kjennelsen, og fikk medhold i at tjenesten skal forbli åpen inntil ankesaken er behandlet. Dette vil antageligvis skje i september.

Hvis Napster forblir åpen, er rettsaken og all mediaoppmerksomheten antageligvis den beste reklamen for et nettsted noensinne.

Med Napster, og lignende programmer, kan hvem som helst dele sine egne MP3-filer og laste ned MP3-filer fra andre brukere som er oppkoblet akkurat samtidig med deg. Ofte er flere tusen brukere online, og hundretusenvis av MP3-filer tilgjengelig.

Lovlig kopiering?

I følge amerikansk lov er det lovlig å kopiere musikk til eget privat bruk. En annen forutsetning for at kopiering skal være lovlig, er at den som kopierer musikken ikke tjener penger på det. Begge disse forutsetningene mener Napster-folkene er oppfylt, men dommeren er altså ikke enig. I følge en redegjørelse på Napsters nettsted, kommer de til å anke saken så langt det lar seg gjøre. Et annet argument som ikke imponerte den amerikanske dommeren, var at Napster er et viktig sted for nye, uetablerte musikere å markedsføre musikken sin.

Dommeren som bestemte at Napster må stenges, gikk så langt som å fastslå at Napster-folkene har skapt et monster. Det er lett å forstå med tanke på at ideen er plukket opp av en rekke andre utviklere som har lansert kloner (se under). At ideen blir plukket opp, er også helt naturlig med tanke på at Napster har fått mer enn 20 mill. brukere på bare et halvt år.

Spørsmålet som reiser seg nå, er om rettsaken er fullstendig nytteløs. Kanskje platebransjen heller burde bruke millionene sine på å klekke ut metoder som gjør at det er mulig å tjene penger på Internett-brukernes musikk-interesse? Det mener i alle fall Gisle Hannemyr, som i en kommentar til Nettavisen mener platebransjen skyter seg i benet ved å stenge Napster.

Her er alternativene

Blant de mest raffinerte konkurrentene er Scour, som i utforming og funksjon er nesten identisk med Napster. Forskjellen er at Scour faktisk er enda mer raffinert. Her kan du nemlig også søke etter filmer og bilder. Og finner du ikke det du er på jakt etter på andre brukeres maskiner, så kan du også søke på webben med Scour. Da vi testet programmet for litt siden, var det mer enn 5,8 terrabyte (5800 GB) tilgjengelig for nedlasting...

Et annet program som også er mye brukt, er Gnotella. Dette er en videreutvikling av Gnutella, som opprinnelig ble utviklet av de samme menneskene som laget Winamp. Da Nullsoft (som lager Winamp) ble knyttet opp mot AOL, ble Gnutella lagt ned, men andre utviklere har klart å få tak i koden for å videreføre produktet, i form av kloner som Gnotella. Da vi forsøkte å finne nettstedet i formiddag, var serveren nede.

Et tredje alternativ er programmet iMesh, som på samme måte som Scour kan søke etter MP3, video og bilder på andre brukeres maskiner. I tillegg kan du til og med søke etter programvare og dokumenter. Lurer på hva Microsoft synes om det? Da vi testet enkle søk etter ulike MP3-filer, fikk vi svært mange tilslag. Dette virker svært etablert.

Som om ikke dette er nok, er det et fjerde alternativ som heter CuteMX. Dette programmet er laget av det samme selskapet som har laget CuteFTP, som nok er kjent for mange. I tillegg til standardfunksjonene for å dele filer, har CuteMX også funksjoner for å sjekke om filene du søker etter faktisk finnes på harddisken du ønsker å laste ned fra.

Oppdatering: Også Cutemx legges ned som følge av rettsaken mot Napster (takk til Petter Huseby for tipset). På denne siden kan du lese meldingen fra GlobalSCAPE.

Hva tror du?

Noen vil hevde at dette er et fenomen som er umulig å stoppe, men betyr det at platebransjen bare skal sitte rolig å se på at næringsgrunnlaget deres blir pulverisert? Eller blir det ikke pulverisert i det hele tatt? Noen hevder at deling av musikk fører til at platesalget øker fordi musikk-interesserte kjøper platene etter at de har lyttet til MP3-filene.

Her er din anledning til å diskutere saken med andre Internett-brukere. Delta i debatten under: