Napster full av norsk musikk

Norge har kommet på kartet til musikkpiratene. Fildelingstjenesten Napster flyter formelig over av musikk fra norske artister.

Alt oppstyret omkring filutvekslingstjenesten Napster har ført til et renn av nye brukere. Ved å søke på ukjente artister og spesielle spor får du stadig vekk tydelige indikasjoner på hvor utbredt tjenesten egentlig er.

I det siste har det også blitt vanlig å finne en rekke norske MP3-filer, ikke bare musikk av nyere dato. I praksis betyr dette selvsagt at andelen norske brukere har økt betraktelig.

Da vi koblet oss på Napster for å foreta søkene våre, var godt over 7000 brukere allerede tilkoblet den aktuelle Napster-serveren, og over 4,7 terabyte med MP3-filer (mer enn én million) delt ut.

Overraskende treff

Et enkelt søk på artistnavnet Inger Lise ga oss ikke mindre enn 24 ulike spor med Inger Lise Rypdal (tidl. Andersen). Søk på Knutsen og Ludvigsen ga 55 treff.

Da vi søkte på Nora Brockstedt fant vi både Voi Voi fra 1960 og musikk fra Skomakergata. For virkelig å sette Napster på prøve, søkte vi etter Jens Book Jensen, og til vår store forundring returnerte programmet en liste over 31 sanger med artisten - klare for umiddelbar nedlasting.

I tabellen under ser du listen over artistsøk som vi foretok, og antall treff vi fikk. Søkene ble foretatt på nattetid, og vi ser derfor ikke bort fra at tallene kunne vært enda høyere dersom vi hadde foretatt undersøkelsen på dagtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Napster full av norsk musikk


Snart slutt?

Sannsynligheten er stor for at Napster etter hvert kommer til å opphøre i sin nåværende form. Utviklerne bak programmet samarbeider nå med BMG for å finne løsninger som vil gi artistene en eller annen form for kompensasjon. Sannsynligvis vil det i praksis bety at du må betale en abonnementspris for å benytte deg av tjenesten.