Litt fantasi er alt som skal til for å unngå filtreringen i Napster. Enn så lenge.
Litt fantasi er alt som skal til for å unngå filtreringen i Napster. Enn så lenge.Vis mer

Napster-filtre langt fra gode nok

Fokene bak Napster ble for kort tid tilbake pålagt av en amerikansk domstol å fjerne kopibeskyttet musikk fra sin utvekslingstjeneste for MP3-filer. Nå viser det seg at løsningen Napster hostet opp fungerer dårlig.

Napster/BMGs frieri til platebransjen ble møtt med en kald skulder, og mange trodde det var kroken på døren for tjenesten da filutvekslingstjenesten måtte stoppe ulovlig utveksling mellom brukerne.

Overraskelsen var derfor stor da Napster/BMG tidligere i vår kom med en løsning som de hevdet ville sperre for denne formen for piratvirksomhet.

Løsningen går ut på at plateselskapene leverer inn lister med navn på artister, plater og spor som er kopibeskyttet, og så importeres listene til en filtreringsrutine på Napster-serverne. Hver gang en bruker søker etter en artist og et spor som er kopibeskyttet, returneres ingen verdier.

Løsning full av huller

Men problemet er langt fra løst. Som ventet gikk brukertallet noe ned etter at filtreringen ble iverksatt, men det begynner nå å ta seg opp igjen. En av grunnene er at en rekke brukere har begynt å døpe om MP3-filene sine til noe som ikke fanges opp av filtrene. For eksempel får du 0 treff dersom du søker på "Bruce Springsteen", men en rekke treff dersom du søker på "Bruce Springst".

Vi prøvde også å søke etter platen "Drops of Jupiter" med gruppa Train, men fikk ingen treff. Vi prøvde deretter søkestrengen "Train - Drops", og fikk en rekke treff, riktignok var platen omdøpt til "Drops off Jupiter", men innholdet var selvsagt det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkene i BMG har nå begynt å bli utålmodige, og har uttalt at hele tjenesten vil bli lagt i grus til sommeren, hvis ikke Napster-guttene finner en bedre løsning snarest.

I mellomtiden finner piratene fortsatt alt de er på utkikk etter.