Napster-alternativ med mange muligheter

Gratisprogrammet Kazaa har et merkelig navn, men byr på mye godt for musikkelskere som fortsatt vil laste ned audio- og videofiler.

Kazaa er egentlig mer enn bare et program. Det er et nettverk som omfatter en nettside, et tilleggsprogram til WinAmp (som vi omtalte i denne artikkelen) og et eget program som fungerer ganske likt Napster, men med et betydelig bredere utvalg av muligheter.

Etter at den massive kampanjen mot Napster ble satt i gang tidligere i år, er det generelt blitt vanskeligere å få tak i interessante filer gjennom filutvekslingstjenester.

Antallet filer som er tilgjengelige via Kazaa varierer, men er du ute etter musikk fra kjente artister bør det ikke være noe problem å få tak i det meste. Har du litt mer sær smak derimot, kan det være noe vanskelig å finne det du ønsker.

God oversikt

Programmet er på 1,44 MB, og kan lastes ned fra hjemmesiden til Kazaa. Etter installasjonen får du opp et vindu med flere menyvalg. Du finner raskt frem til det vanlige søkefeltet, hvor du kan søke etter musikkfiler, filmklipp, bilder, dokumenter eller programvare.

Neste menyvalg heter My KaZaA, og gir deg en meget tydelig oversikt over dine filer. Der kan du sette opp spillelister for den innebygde mediespilleren. Du kan også fjerne og flytte på filene, samt få mer informasjon om dem.

Theatre-delen er selve avspilleren, som også lar deg spille de videoklippene du måtte ha lastet ned. Spilleren er synlig til enhver tid, slik at du kan høre på musikk mens du søker etter andre filer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Traffic-vinduet gir deg oversikt over opp- og nedlastningene som foregår. Hvis nedlastningen blir brutt, kan programmet søke etter andre, identiske filer og fortsette nedlastningen fra samme sted. Denne funksjonen liker vi meget godt; du har alltid full oversikt over hva som foregår.

Litt ustabil

Vi synes selve funksjonaliteten i programmet er meget bra. Alt fungerer som det skal. Og selv om du ikke nødvendigvis finner de mest obskure titlene, har programmet et bedre utvalg av låter enn flere konkurrenter.

Men det finnes dessverre også noen svakheter. Vi opplevde at programmet til tider var noe tregt i responsen og frøs en gang i blant. Det virker som om koden ikke er helt optimalisert enda, men vi håper at dette blir ordnet i fremtidige utgaver av Kazaa.

Etter hvert kan nok Kazaa bli et av de mest betydningsfulle filutvekslingsprogrammene som er tilgjengelige, takket være det rike utvalget av funksjoner og muligheter. Dette er et program med potensiale, og vi kommer til å følge med på utviklingen.