Det blir dårlig med 80-talls mimring av dette.
Det blir dårlig med 80-talls mimring av dette.Vis mer

Napster - Fantastisk, verre, verst

Napster måtte kapitulere og sette opp sperrer mot alt kopibeskyttet materiale. I den nyeste versjonen er filtreringen så god at du faktisk ikke får tak i noe som helst.

Det begynte så vel. Musikkfantaster fra hele verden var knyttet sammen i et sosialistisk kjempenett der alle delte sine musikkfiler med hverandre. Ofte var rundt 20.000 personer fra hele verden pålogget, og disse hadde til sammen gjerne 1.5 millioner sanger de mer enn gjerne delte med deg. Med andre ord: På Napster fant man det meste, alt fra slagere fra 50-tallet til sære franske rappere som knapt noen utenfor Lyon har hørt om.

Tja..så veldig sosialistisk ble det nå ikke etter hvert som flere og flere droppet sine sedvanlige runder i platebutikken, til fordel for en ekstra time foran PCen. Platebransjen raste i harnisk og gikk til sak. Napsters eneste alternativ for å hindre total nedleggelse var å filtre bort all kopibeskyttet musikk.

Napster har blitt oppgradert flere ganger den siste tiden, og nå har Napster versjon 2.0 beta 10.3 blitt sluppet. Forskjellen på denne og andre betaversjoner er at du ikke kan velge om du ønsker å oppgradere. For å få lov til å bruke Napster du først installere den nye versjonen. Alle tidligere versjoner er sperret, og dersom du forsøker å søke etter musikk blir forbindelsen til serverne brutt.

Den må tappert kjempe, som sang skal finne

Napster - Fantastisk, verre, verst

Greit nok. Oppgraderingen er ikke så alt for stor, 1.94 MB, men det å laste det ned kan likevel bli en marerittlignende opplevelse. De første 10 gangene(!) vi forsøkte ble nedlastingen brutt. Heldigvis pakket vi all utålmodighet og sinne til side og forsøkte på nytt i de sene nattestimer. Da fungerte det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Napster først satte på filtre, snodde rutinerte fildelere seg raskt rundt og la inn artistnavn og titler med skrivefeil. Disse ble ikke oppdaget av filtrene, og filene var nok en gang tilgjengelige. Dette ”problemet” skal nå være eliminert. Den nye Napster har et innebygd filter som skal kunne gå igjennom innholdet på filene og på den måten ”lære” hvilke filer som kan slippe igjennom.

Dette har de til de grader klart. Vi prøvde det nye Napster og søkt på alt fra Madonna og Sting til mindre populære Artister som Kate & Anna McGarrigle og Kitaro. Ikke ett eneste treff fikk vi i de tyve minuttene vi holdt på.

Samtidig som flere filer filtreres bort, skulle dette også hjelpe de lovlige filene frem i lyset. Teorien er at Napsterbrukerne nå skal forstå hvilken musikk som kan deles, og derfor legge ut mer av denne typen filer. Dermed vil Napster gjenoppstå. Hallo!??

Det finnes imidlertid nok av andre programmer som fortsatt lar deg laste ned gratis musikk. Vi har omtalt flere slike programmer, og disse artiklene kan du finne her.