Napa MCD380

Det dukker stadig opp nye miniCD-baserte MP3-spillere. Denne spilleren fra Napa har likevel noen egenskaper vi ikke har sett tidligere.

Napa MCD380
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Napa MCD380

En av de største fordelene med flashminne-baserte MP3-spillere er selvsagt størrelsen. En annen fordel er at det ikke er noen mekanisk bevegelige deler, noe som sørger for jevn avspilling uten at lyden stopper opp eller hakker når du er i bevegelse.

LES OGSÅ:

Ulempen er først og fremst at minnekort fortsatt er dyre, og har relativt begrenset lagringskapasitet.

3 ½ time på én plate

Derfor knytter det seg stor interesse og forventninger til de nye miniCD-baserte spillerne. MiniCD er vanlige CDer i miniformat, med plass til rundt 3 ½ time med MP3-musikk. Blanke MiniCDer fås kjøpt for rundt en tier pr stk, og platene fyller du ved hjelp av en hvilken som helst vanlig CD-brenner.

En minCD-basert MP3-spiller bruker altså billig lagringsteknologi, og små plater betyr små spillere.

Vi har tidligere testet en rekke CD-baserte MP3-spillere, både for vanlige CDer og miniCDer. Felles for samtlige har vært at de har vært langt mer følsomme for bevegelse enn spillere som benytter flash-minne.

Stort bufferminne sørger for stabil avspilling

Napa har ønsket å gjøre noe med dette problemet, og derfor har de lansert MCD380. Spilleren er miniCD-basert (CD-plater med en diameter på 8 cm), men er i tillegg utstyrt med 8 MB internminne som utnyttes på en særdeles finurlig måte. Når du starter spilleren spinner miniCDen opp i høy hastighet, og laster hele det første sporet (eller maks 480 sekunder) inn i internminnet i løpet av de første 20-30 sekundene av avspillingen. Deretter stopper platen å spinne, musikken spilles direkte fra internminnet, og dermed er faren for hakking eliminert.

Vi kan legge til at spilleren også leser plater som er brent i flere omtanger.

Fjernkontroll med visning av titler

Fjernkontrollen viser informasjon fra MP3-filene, og gir tilgang til alle funksjonene.
Fjernkontrollen viser informasjon fra MP3-filene, og gir tilgang til alle funksjonene. Vis mer

Men MCD380 har også andre egenskaper som vi setter pris på, for eksempel visning av titler. Displayet er plassert på fjernkontrollen (som er festet på ledningen til øretelefonene), og viser spornummer, navn, albumnavn og tid.

Fjernkontrollen har alle funksjoner som du finner på selve spilleren, inkludert lydjustering, programmering av rekkefølge og valg av musikkstil.

På baksiden av fjernkontrollen er det en klype som gjør det mulig å feste den til skjortelommen, innerlommen eller andre lett tilgjengelige steder.

Fint er det også at MC380 leveres med både batterieliminator og oppladbare batterier i AAA-størrelse (2 stk). Du kan også bruke vanlige AAA-batterier, og batterilevetiden oppgis i brukerveiledningen til rundt 5 timer.

Øretelefonene er av typen som holdes på plass ved hjelp av ennakkebøyle
Øretelefonene er av typen som holdes på plass ved hjelp av ennakkebøyle Vis mer

Brukbare lydopplevelser

Avspillingen er klar ca 20 sekunder etter at du har trykket på start-knappen. Dette er lenge, men slettes ikke uvanlig for CD-baserte MP3-spillere. Sporskifte går relativt raskt (4-5 sekunder), og du har også muligheten til å spole i sangene, riktig nok uten lyd.

De medfølgende øretelefonene er av typen med nakkebøyle, og er behagelig å bruke. Lydkvaliteten er også akseptabel. På spilleren kan du velge mellom forskjellige lydinnstillinger for vanlige musikktyper (jazz, pop, rock, classic), men vi savner muligheten til å justere bassen manuelt.

Noe smårusk her og der

Vi opplevde å få ”Read Error” ved et par anledninger, etter å ha satt i en ny plate. Samme plate kunne virke ved en senere anledning, så her var det snakk om ustabilitet. Etter litt feilsøking kom vi frem til at dette gjaldt såkalte multisession-plater, altså plater som er brent i flere omganger.

Vi tok også med oss spilleren på vår årlige joggetur, og kan konkludere med at hakking i lydbildet er umulig å fremprovosere. Men vi oppdaget likevel en svakhet; hvis spilleren er i kraftig bevegelse når den er i ferd med å skifte spor, kan den få problemer. Da står den og venter på at forholdene har roet seg før avspillingen starter. MCD380 er med andre ord ypperlig å bruke i intervalltrening :-)

Original plassering av knappene...
Original plassering av knappene... Vis mer

Rent designmessig har spilleren noen detaljer som vi setter spørsmålstegn ved. For eksempel heter spilleren av en eller annen grunn 380, selv om 480 sekunders bufferminne fremheves, blant annet er dette preget i lokket. En annen, og mer oppsiktsvekkende detalj, er det faktum at sporvelgerne (forrige-neste), og lydknappene (opp-ned) har byttet plass. På fjernkontrollen er knappene derimot riktig plassert.

Konklusjon

Napa MCD380 er en spennende spiller med mange gode egenskaper, og disse er flere enn de dårlige. Hvis du er på utkikk etter stabil MP3-avspilling og verdsetter billig kapasitet foran lettvekt i mikroformat, kan dette være spilleren for deg.