NAMM: Siste nytt fra musikkteknologiens høyborg

Hvilket musikkinstrument er i ferd med å bli blant de mest utbredte i den vestlige verden? Verken piano eller gitar slåss om plassen, det er PCen som brøyter seg fram. Vi har vært på NAMM - verdens største messe for musikkinstrumenter.

CES-messen i Las Vegas trakk ca 150 000 besøkende, det er en lukket fagmesse for alle typer forbrukerelektronikk. NAMM i Anaheim, rett ved Disneyland, er en lukket fagmesse for musikkutstyr og trakk hele 80 000 mennesker. Det forteller at interessen for å spille selv på forskjellige typer instrumenter er stor, til tross for de elendige utsiktene til en yrkeskarriere basert på musikk man selv har glede av å spille.


Svært mange har musikk som hobby, og mulighetene for musikkproduksjon på alle nivåer har aldri vært større. Dette skyldes at både instrumentene og selve lyden i svært stor grad har blitt overtatt av digital teknologi. Det er bare uforsterket naturlig lyd fra strykeorkestere og korps som er ubesudlet. Selv gatemusikeren med kassegitar tyr ofte til digitale apparater for å forstørre uttrykket og lokke til seg penger i kassa.

De mest avanserte instrumentene eksisterer nå bare som programvare i PC eller Mac, den dedikerte maskinvaren i form av synther og keyboards er ikke lenger i fokus slik som før. Det er ingen lenger som forventer at Roland eller Yamaha skal presentere et nytt keyboard som påvirker lydbildet på det fleste musikalske trendene i årene framover. Det skjedde til et stykke opp på 90-tallet, men er nå historie.

Det er PCen som har overtatt som maskinvare og den kreative aktiviteten har foregått hos programutviklerne i de siste årene.

Hva er status nå?

Det som var tydelig på årets NAMM-messe er at progamvarebransjen har nådd en høy grad av modning. Det ser vi både på produktene, som nå har vært gjennom mange generasjoner i utviklingsprosessen, og på firmakonstellasjonene.

I programvarens barndom på 80-tallet var det mange små virksomheter som hadde produkter bygget på et knippe gode idéer og en begynnende programmeringskompetanse.

I dag ser vi store selskaper som Apple, Sony, Avid og Yamaha på banen, med store messestands, avanserte produkter og kompetente demonstratører.

Produsenter av tradisjonell musikk-hardware dreier også over mot PC-brukerne, med tilleggsprodukter som rene kontroll-keyboards og lydkort/bokser.

Konkurransen er beinhard, og selv den sporadiske amatør kan ta seg råd til noen anskaffelser som lar musikken og kreativiteten strøyma på, prisnivået starter nemlig svært lavt.

Mer info finner du i vårt fotoalbum