NAMM: Musikkteknologi anno 2007

Det er stadig noen som sverger til old school elektronikk, Cyndustries annonserte sin avanserte Zeroscillator som kan operere lineært fra positive til negative svingninger, altså fra hørbare svingninger ned til 0 og videre forbi 0-punktet. Det har vært forbeholdt digitale oscillatorer, og er en forutsetning for FM. Ikke helt med? Les mer på www.cyndustries.com

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Moduler må patches, noen sverger til ekte kabler i stedet for virtuelle på skjerm

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Hybridløsninger er tingen, med MIDI-styrte analoge moduler.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Xbase fra Jomox, basert i Berllin er midt i øyet for herlige tyske danserytmer

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Analog Heaven? Du finner ut mer hos www.synthesizers.com/ah.html eller http://www.oldtech.com/synth/AHNE05.html

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Doepfer i Tyskland produserer utmerkede analoge og digitale musikkmoduler

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.En interessant sequencer - apparat for styring av analoge moduler

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.China hadde en egen seksjon hvor både hel- og halvfabrikata tilbys

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Kontakter, håndtak, beslag - kineserne lager det du vil ha, likt eller ulikt det de ledende leverandørene tilbyr. Billigst, selvsagt.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Horn og drivere til høyttalere, kabinetter - det er bare å bestille.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Et vakkert par - mikrofoner fra Violet, som holder retro-fanen høyt hevet.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Enda et vakkert par vintage-look mikrofoner

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Vil du ha en popstjerne-signatur på en gjenstand eller en kroppsdel så er det bare å stille seg i kø. Alle får, uansett frisyre.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Det spilles høyt, men det som fikk håret til å reise seg på denne karen hører vel hjemme innen kjemifaget.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Det er ikke alle som stiller med høyt hår, hvis man da ikke regner med et så høyt hårfeste at det har lagt det meste bak seg. Men gubben spilte likevel fletta av de fleste.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Jon Pettersen demonstrerte med glede Øyvind Fjelds G#-gitarer. Dette er små gitarer som er stemt høyere enn vanlige gitarer, med en helt egen lyd og spilleopplevelse. Mark Knopfler, Eric Clapton og andre bruker den og snart blir den også tilgjengelig for vanlige dødelige.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Her ser vi Jon Pettersen - demonstrant, Øyvind Fjeld - oppfinneren og gitarist/lyddesigner Arne Schultze som også har flere patenter på samvittigheten

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Dette er små forsterkere med modelling-teknologi. De har en helt egen karakter som matcher de små gitarene, og leveres som par.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.G# gitaren kommer i mange varianter med forskjellige pickuper, vibarmer etc.

Mer info finner du her: www.g-sharpguitar.com

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Nå kommer også Rolands Jupiter 8 som virtuell synt fra Arturia. Fra før av har de Minimoog, Modular Moog, CS-80 og ARP 2600 på samvittigheten. Firmaet befinner seg i Grenoble, for nordmenn er byen slett ikke kjent for elektronisk musikk, men de lager utmerkede produkter.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Arturia har nå startet med hardware, Origin er en avansert modulær virtuell synth fylt med karakteristiske egenskaper fra den analoge arven. Den er basert på TigerSHARC DSP'er som er kraftigere til dette bruket enn selv dagens mullti-core prosessorer fra Intel og AMD

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Har du noe på hjertet, så kan du begynne med podcasting. Behringer har en komplett og rimelig løsning.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.1-bits opptaker - lavere blir det ikke. MR-1 bruker samme teknologi som SACD - som er det mest avanserte lydformatet hittil. Sjekk ut på www.korg.com

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Et keyboard som kjører Windows XP er et modig konsept. Men de har fått det til og har pakket inn standard PC-komponenter og egne løsninger i et praktisk og brukervennlig design.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Selvskryt skal man lytte nøye til, det kommer som kjent fra hjertet. Her er det Jimmy Nichols, berømt bandleder fra Nashville og førnøyd Neko-bruker selvsagt, som introduseres med stor patos Texas style.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Her har vi den store utgaven av Neko, med integrert tastatur, touch-skjerm, spaker og knotter.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Svenskene i Propellerhead har også fått det til med programmet Reason. Årets messe bød på et innblikk i neste modul i systemet - modulær-synthen Thor.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Reason er et av de få programmene som skriker etter en bredskjerm på høykant.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Her ser vi en konfigurasjon av Thor

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Her er en annen konfigurasjon av Thor, med helt andre oscillatorer og filtre

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Rhodes-pianoet har hatt en periode i limbo. Navnet har vært eid av Roland og blitt (mis)brukt på digitale keyboards. Gamle Harold Rhodes kjøpte navnet tilbake, men forlot denne verden før han fikk tatt opp igjen produksjonen.

Men nå er det nye krefter som har tatt opp igjen tråden og flere modeller er på gang her ser vi Mark 7 i sort utførelse - den var også stilt ut i hvitt og rødt...

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Tilkoblinger mellom topp og bånnkasse, pluss noe annet som enda ikke har fått navn på seg. Dette er fremdeles prototyper.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Knottene er nye og byr på en parametrisk EQ, nytt og relevant.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Hva står det på lappen? Det står at man ikke får løfte på lokket, men må be en på standen om å gjøre det. Å ta bilder var IKKE lov. Men det så ut som det gamle Rhodes-pianoene inni, med den samme mekanikken.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Vi prøvespilte, og det var en kjent følelse på godt og ondt. Undertegnede kjøpte sitt Rhodes i 1970 etter å ha arbeidet et helt år på Elektrisk Bureau. Det kostet ca 14 tusen den gangen, en svimlende sum.

Prisen på de nye modellene er ikke kjent, men vi snakker ikke om noen billige instrumenter her nei. Dette blir for de som mener alvor. Så spørs det om hvor mange det er. Selv er vi storfornøyd med den virtuelle varianten.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Her er en av synthesizerens fedre, Don Buchla. Han var i Norge på slutten av 60-tallet og leverte utstyr til elektrofonistudioet på Høvikodden. Det er en annen historie...

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Enda en av synthens fedre, Dave Smith. Han regnes som hovedmannen bak MIDI, sammen med Rolands Ikutaro Kakehashi.

Dave Smith er fremdeles aktiv, med en egen range med litt spesielle synther.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Et lydstudio fra Boss i lommeformat.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Apple Logc imponerte som vanlig. En full orkesterbesetning var lastet inn som virtuelle instrumenter, vi snakker om multi-gigabyte lydbiblioteker. Alt spilte fra en eneste MacPro, med forrige generasjon maskin- og programvare var det nødvendig med 5 maskiner for å få alt til å spille samtidig.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.2 skjermer i bredformat er helt nødvendig når du jobber med musikk og lydproduksjon.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Antagelig det mest lo-tech på hele messa. Men det fungerte utmerket. Tresko gjør at du til og med slipper å reboote...

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Endelig har Roland/Edirol kommet opp med noen småkeyboard som både har de riktige funksjonene og ser stilig ut. Vi er lei av sølvgrå og kremhvite plastkeyboard.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Datakraft i stedet for analoge komponenter selv i små pedaler. Roland bruker sin COSM-teknikk for å simulere klassiske gitarforsterkere, her Fender Bassman.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Datakraft i stedet for analoge komponenter selv i små pedaler her også. Roland bruker sin COSM-teknikk for å simulere klassiske gitarforsterkere, her Fender Deluxe Reverb.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Protools var tidligere avhengig av store rackenheter med svindyr maskinvare for å spille. Det finnes fremdeles, men her har vi den letteste varianten. For PC.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Protools var som nevnt tidligere avhengig av store rackenheter med svindyr maskinvare for å spille. Det finnes fremdeles, men her har vi den letteste varianten. For MAC.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Også Digidesign har et eget team som utvikler virtuelle instrumenter. Det er jo flaut for markedslederen å være avhengig av konkurrenter for denne viktige delen av repertoaret.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.M-Audio har ikke fornyet sin flåte av keyboards enda. Vårt tips er å kontakte noen hippe industridesignere.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Her er NRV-10 - M-Audios lille genistrek, en analog mikser med FireWire, som kan konfigureres fritt fra vertsmaskinen. Spesielt praktisk til live og DJ-bruk.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Også M-Audio tilbyr virtuelle instrumenter

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Svenskene er ikke bare på banen med synth-programmet Reason. Clavia med sine knallrøde Nord-synther og keyboards både synes og høres på verdensmarkedet.

NAMM: Musikkteknologi anno 2007Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Her er Nord C3 - en virtuell Hammond-klone med 2 manualer. Både Roland og Korg har gitt opp sine konkurrerende løsninger, men Nord står på videre, den er dessuten lettere enn noen andre 2-manuals keyboards.Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.