De ser små ut, men lydbildet er stort. Nad til venstre, Loewe til høyre. Foto: Per Ervland
De ser små ut, men lydbildet er stort. Nad til venstre, Loewe til høyre. Foto: Per ErvlandVis mer

Nad Viso 1 og Loewe AirSpeaker i duell

Begge gir deg overraskende god trådløs lyd, men det er forskjeller du bør være klar over.

Hvis det er noen år siden du opplevde lyden fra et slikt høyttaleranlegg, er sjansen stor for at du rynker lett på nesen når du ser dem i butikken.

LES OGSÅ:

Det er det ingen grunn til.

Utviklingen av lydkvaliteten har nemlig gått med stormskritt både når det gjelder lydtrykk og detaljnivå. Et annet viktig poeng er at inntoget av airplay- og Bluetooth 3.0- teknologien har gjort det til en lek å spille av musikken din. Det er viktig, fordi det øker sjansen for at musikkanleggene faktisk vil bli brukt i det daglige, og ikke bare til fest.

Les mer om airplay her!

Dagens duellanter: Like, men forskjellige

Loewe AirPlay: Loewes modell er en lekker og liten firkantet sak: Vekten ligger på under 4 kilo, og de beskjedne fysiske målene (24 x 13 x 24 cm, bredde/høyde/dybde) gjør den rett og slett svært plasseringsvennlig, et poeng vi tipper Loewes designbevisste kunder setter pris på.

Bortsett fra en diskrét Loewe-logo i fronten, er det nesten vanskelig å se bak fram på selve anlegget. Her er det altså intet flashy neonlys – og det er kun tre knøttsmå dioder helt bakerst som indikerer om anlegget er på eller ikke.

Loewe: Stilrent design. Foto: Per Ervland
Loewe: Stilrent design. Foto: Per Ervland Vis mer


Hvis du leter etter en dokkingstasjon eller fjernkontroll blir du imidlertid skuffet. Hele poenget med Loewe-boksen er jo at den skal spille av musikk via den trådløse airplay-teknologien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord: Dette er et anlegg for deg som vil spille av, – og styre, musikken fra din iPhone, iPod Touch, eller iPad. Du kan også styre enheten direkte fra en datamaskin hvor iTunes er installert.

De fire knappene øverst, og inngangene nederst på baksiden. Foto: Per Ervland
De fire knappene øverst, og inngangene nederst på baksiden. Foto: Per Ervland Vis mer


Nederst på baksiden finner du inngangene til kablet nettverk, og en 3,5 mm AUX-inngang for eksterne enheter, samt en USB-inngang. Boksen kan selvsagt også kobles direkte til ditt trådløse nettverk, men merk deg at dette må gjøres vi en PC første gangen. Heldigvis var den engelske brukerveiledningen god, og vi hadde ingen problemer med dette.

Nad Viso 1:

At Nad har studert rålekre Zeppelin Air fra B&W nøye, er ingen overraskelse når vi pakker opp Viso-modellen: De har begge en solid iPod/iPhone-dokk i midten, mens høyttalerne ligger diskret i bakkant.

Viso er imidlertid bygget mer som en bodybuilder: Den er både kortere og kraftigere, og bassport-utgangen på venstre side er definitivt med på forsterke inntrykket av at dette ikke er en pusekatt.

Når du spiller høyt dyttes det mye luft ut her... Foto: Per Ervland
Når du spiller høyt dyttes det mye luft ut her... Foto: Per Ervland Vis mer

I motsetning til Loewe-boksen og Zeppelin Air, mangler imidlertid Nad Viso airplay-funksjonen.

Nad har i stedet valgt å gå for tradisjonell Bluetooth-overføring for trådløs avspilling. Det er kanskje ikke helt optimalt lydmessig (mer om det lenger ned), men det har en udiskutabel fordel:

Det gjør at Nad Viso også kan brukes av alle med Android- eller Windows Phone 7-mobiler, og ditto nettbrett.

Selve tilkoblingen til vår iPhone gikk raskt og smertefritt, og i bruk virker det helt som airplay med ett eneste unntak: Med Bluetooth er rekkevidden langt mer begrenset. Visoen og mobilen må altså se hverandre for at de skal kunne kommunisere.

Der Zeppelin Air er slank og elegant, ser Visio langt mer maskulin ut. Foto: Per Ervland
Der Zeppelin Air er slank og elegant, ser Visio langt mer maskulin ut. Foto: Per Ervland Vis mer


På baksiden har Viso en komponentutgang som lar deg vise videoinnhold på TVen, men den har vi ikke vektlagt i denne runden. Et viktigere poeng er at Viso også har en digital lydinngang (optisk) som lar deg spille av lyd fra TVen, dermed kan du altså løfte TV-lyden til et nytt nivå.

Anleggene i bruk og lydkvalitet

Etter å ha aktivert henholdsvis Airplay- og Bluetooth-funksjonen på mobilen, er det bare å bla seg gjennom musikkbiblioteket og spille. Begge anleggene fungerer for øvrig like godt med streamingtjenestene WiMP og Spotify, så abonnerer du på en av disse har du alltid musikk for hånden.

Se store bilder av de to duellantene her:

Foto: Per Ervland
Når du spiller høyt dyttes det mye luft ut her... Foto: Per Ervland
Der Zeppelin Air er slank og elegant, ser Visio langt mer maskulin ut. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Loewe: Stilrent design. Foto: Per Ervland
De fire knappene øverst, og inngangene nederst på baksiden. Foto: Per Ervland
Innganger Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
De ser små ut, men lydbildet er stort. Nad til venstre, Loewe til høyre. Foto: Per Ervland

Når det gjelder lydkvaliteten er det heller ingen grunn til å legge skjul på at jeg er imponert:

 • Loewe: Fordelen med airplay er at du ikke taper noe kvalitetsmessig på den trådløse overføringen. Airplay overfører nemlig musikken digitalt til anlegget i det tapsfrie Apple Lossless-formatet (16-bit, 44/48 kHz). Hvis du har husket å rippe CD-platene dine i CD-kvalitet skjer det altså ingen kvalitetsforringelse i overføringen.

  Lydbildet fra Loew Airplay er i tillegg svært nøytralt, samtidig som det er proppet med detaljer. Anlegget har også en god og stram bass selv når du spiller høyt.


 • Nad Viso: Det første som slår oss er at bassen er tung og god. Her er det betydelig mer partyfaktor enn den nøytrale Loewen som kanskje er mer "riktig". Visoen spiller også høyere, for de som er opptatt av det, men helt i toppen begynner riktignok lyden å vrenge litt. Da er det imidlertid mer enn høyt nok uansett, trenger du å spille høyere enn dette, må du altså investere i et større anlegg...

  Den store fordelen med å ha en dokk er at musikkavspillingen vil fungere selv når nettverket ditt er nede. Ved å sette iPoden eller iPhonen rett i dokken får du også ut akkurat den kvaliteten du har lagret musikken din i. Vi liker for øvrig at du kan låse iPhonen fast i dokken, dette er spesielt viktig her; ettersom Nad lar deg vri mobilen i landskapsmodus.

  Når det gjelder trådløs overføring via Bluetooth skal lydkvaliteten i teorien være litt svakere enn den du får via Airplay. I praksis må jeg likevel si at jeg ikke hørte noen spesiell forskjell:

  Her var det i stedet de to ulike apparatenes lydbilder jeg la merke til, og da er det mer personlige preferanser som spiller inn. Et annet poeng er jo at dette ikke bør ha noen som helst betydning hvis du bruker WiMP eller Spotify som kilde; der er jo musikken uansett til dels sterkt komprimert.

  Det minuset som står igjen er imidlertid Bluetooth-teknologiens begrensede rekkevidde: For der Loewen spiller så lenge du er tilkoblet det samme trådløse nettet, så forsvinner lyden på Naden når enhetene mister hverandre av syne. Fordelen er igjen at Visoen vil fungere på alle bluetooth-kompatible enheter.

Konklusjon

Ut fra prisen alene er det fristende å utpeke Nad Viso til duellens vinner. Det blir likevel litt for enkelt fordi begge imponerer både lyd- og bruksmessig.

I praksis er det derfor mer hva du bruker som avspiller som bør bli det avgjørende element:

Bruker du en iPhone eller iPad som musikkavspiller er det Loewe Airplay som frister mest, mens hvis du også vil spille av musikk fra dine Android- eller Windows Phone 7-mobiler, bør du ta en titt på Viso.

Ulempen for både Nad og Loewe er imidlertid at det er flere sterke konkurrenter her, og spesielt rålekre B&W Zeppelin Air kommer nok fortsatt til å stjele en del kunder fra dem begge. Fordelen for dagens duellanter er likevel at de står støtt på egne ben: Loewe fordi de har valgt et helt annet design, og Nad fordi de også kan brukes av de uten en i-enhet.

Takk til Hi-Fi-klubben og PCE.no for lån av testprodukter.

Testresultat

Nad Viso 1

Tøff, masse bass, vridbar dokking og ikke minst bluetooth-overføring som er et pluss for alle med Android eller Windows Phone 7-mobiler. Har også en god pris. Har to 2,75” fulltone-elementer og en solid 5,75” innebygd subwoofer.

Ikke fullt så pen som B&W Zeppelin Air, og ikke så diskrèt som Loewes Airplay-modell.

Se alle våre tester

Testresultat

Loewe Airplay

God lyd, diskret og rålekkert design. Trådløs streaming via AirPlay. Bassreflekssystem med 2 basshøyttalere og 2 høyttalere med høy- og mellomfrekvens.

Prisen er Loewes største konkurrent, og gjør at den neppe blir noen storselger. Det er synd, for lydkvaliteten er glimrende.

Se alle våre tester