Nå vil Microsoft kvitte seg med passordet

Tester passordfri innlogging i Windows 10.

SNART SLUTT? Til neste år vil du kunne slippe å bruke passord for å logge inn i Windows 10. Foto: Shutterstock
SNART SLUTT? Til neste år vil du kunne slippe å bruke passord for å logge inn i Windows 10. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passord har gang på gang vist seg å være en uting. Selv om vi vet vi ikke skal bruke de samme passordene på tvers av ulike nettsteder og enheter, gjør vi det likevel. Fordi alternativet med å ha ulike passord, som i tillegg er vanskelige nok, er tungvint.

I flere år har det vært snakk om den passordfrie framtiden, uten at den ennå er her. Men vi nærmer oss stadig.

Kommer til Windows 10 neste år

I overskuelig fremtid vil du kunne logge inn på Windows 10-maskinen din uten å bruke passord.

I den neste store oppdateringen av Windows 10, som kommer neste år, vil det være mulig å skru på passordløs innlogging for Microsoft-kontoen din, melder The Verge.

- Dette betyr at PC-er vil bruke Windows Hello-ansiktsautentisering, fingeravtrykk eller en PIN-kode, skriver The Verge.

Hvis du velger å ta i bruk den nye funksjonen som gjør enheten din passordfri, vil valget for å logge inn med passord rett og slett forsvinne fra innloggingsskjermen.

TESTES NÅ: Her er den nye passordfrie-innloggingen et utvalg Windows 10-brukere nå får muligheten til å prøve ut. Foto: Microsoft
TESTES NÅ: Her er den nye passordfrie-innloggingen et utvalg Windows 10-brukere nå får muligheten til å prøve ut. Foto: Microsoft Vis mer

- PIN-kode er sikrere

Ifølge The Verge mener Microsoft en firesifret PIN-kode er mer sikkert enn et passord, selv om det fremstår mindre avansert. Blant annet fordi koden lagres på enheten din, ikke på nettet.

Windows 10 lagrer din private nøkkel på en enhet med en såkalt Trusted Platform Module (TPM), som er en sikker brikke som sørger for at PIN-koden forblir lokalt på kun din enhet.

- En server kan bli hacket og passord stjålet, men en Windows Hello PIN vil fremdeles være trygg, skriver The Verge.

Flere tiltak

Microsoft byr også på andre innloggingsmuligheter, blant annet via tofaktorautentiserings-appen Microsoft Authenticator til Android og iOS. Her må du godkjenne innlogginger i appen hver gang du skal logge deg inn i en Microsoft-tjeneste.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!