Å fjerne adressefeltet vil gjøre forskjellen mellom nettapplikasjoner og lokale programmer mindre.
Å fjerne adressefeltet vil gjøre forskjellen mellom nettapplikasjoner og lokale programmer mindre.Vis mer

Nå vil Google fjerne adressefeltet

Kan skjules i neste Chrome-versjon.

De fleste undersøkelser viser at nettleseren Chrome øker mer enn konkurrentene. Den har i dag rundt 160 millioner aktive brukere, ifølge Google selv, og finnes i versjoner for både Windows, MacOS og Linux.

Mye av suksessen tilskrives de mange tilleggsmulighetene nettleseren byr på, utover å kunne surfe på nettet. Å kunne kjøre programmer i nettleseren ble for eksempel for alvor et tema da Google lanserte sin Chrome Web Store i fjor høst.

Ett av Googles klare mål er å fjerne skillene mellom lokale installasjoner og applikasjoner som kjøres fra nettskyen, og ta bort fokuset fra det tradisjonelle nettleser-grensesnittet. Dette må naturligvis ses i lys av at selskapet nå tar opp kampen mot Microsoft og Apple på PC-operativsystemfronten.

Apps er blitt en naturlig del av Chrome-brukernes hverdag.
Apps er blitt en naturlig del av Chrome-brukernes hverdag. Vis mer


Må dobbelklikke

Ifølge teknologibloggen Conceivably Tech vil Chrome 13 - neste versjon av nettleseren fra Google, gi brukeren mulighet til å ta skjule adressefeltet når det ikke er i bruk. Istedenfor at det er synlig konstant, må brukeren dobbelklikke på arkfanen for å se det. Når man flytter musepekeren bort fra feltet, vil det bli borte igjen.

Ved å dobbelklikke på arkfanen vil man få fram adressefeltet, som forsvinner igjen så snart det mister fokus. Foto: Conceivablytech.com
Ved å dobbelklikke på arkfanen vil man få fram adressefeltet, som forsvinner igjen så snart det mister fokus. Foto: Conceivablytech.com Vis mer


Hvorfor?

Dette passer bra med Googles ambisjoner om å gjøre overgangen til en nettskyhverdag transparent. Tanken er at brukeren ikke skal behøve å forholde seg til om ting skjer på nett eller lokalt, på samme måte som det ville være unaturlig å vise hele banen til programfilen som kjøres, for eksempel. Google var forresten også først ute med å fjerne "http://" fra adressefeltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjerning av adressefeltet vil også gi mer plass i høyden til innhold, noe som er spesielt positivt på små skjermer og nettbrett.

Ifølge Conceivably Tech vil fjerningen imidlertid foreløpig måtte aktiveres manuelt i Chrome 13. Det sies ikke noe om når denne versjonen er klar for nedlasting.

Alt i nettleseren

Mye tyder imidlertid på at apps-mulighetene vil bli vesentlig utvidet i tiden fremover. Nylig omtalte vi for eksempel en løsning som gjør det mulig å kjøre MS-DOS-programmer i Chrome 11 og nyere.