Med Devo sparer du deg for et par museklikk. Foto: Olav Eggesvik/DinSide
Med Devo sparer du deg for et par museklikk. Foto: Olav Eggesvik/DinSide Vis mer

Nå trenger du ikke musa

Med dette programmet blir surfingen mer effektiv.

Publisert
Sist oppdatert

Enhver nerd med litt respekt for seg selv får sin daglige dose med nett-tid. Men uansett hvor god tid man har på seg, strever mange hele tiden etter å gjøre ting mer effektivt.

Oppslag og søk er en av de tingene man gjerne vil gjøre raskt. Undertegnede foretrekker å gjøre det uten å bevege hånda vekk fra tastaturet, og her kommer dagens tillegg til Firefox godt med.

Bruk kommandoer i stedet for musa

Devo lar deg åpne en kommandolinje i Firefox og enkelt få tilgang til en rekke søkemotorer. For eksempel kan man skrive «Google Det du søker etter», i tillegg til en rekke andre søkemotorer, hos for eksempel Wikipedia, Youtube eller Flickr.

Devo lar deg også lage dine egne tekst-kommandoer med Javascript for å gjøre ting i Firefox.

Enkel i bruk

For å få opp kommandolinjen trykker du Shift + X (standard), som dukker opp oppe til venstre på skjermen.

Her skriver du hvilken søkemotor du vil bruke, hva du vil søke etter og trykker Enter. Søket ditt åpner seg i en ny fane i Firefox. Dette kan være mer enn nok for de fleste brukerne, mens andre gjerne vil ha litt mer.

Legg til funksjoner selv

Er du en litt mer avansert bruker, kan det hende at du gjerne vil utvide funksjonaliteten i Devo. Ved å skrive «Help» kommer du til innstillingene. Her kan du se en liste over alle funksjonene, legge til nye eller endre hurtigtasten som åpner Devo.

Som et eksempel skal vi legge til en (helt tilfeldig utvalgt) søkemotor - Hva med DinSide sin?

Det første du må gjøre er å finne ut hva adressen til søkemotoren er. Hvis du går på DinSide.no og trykker «Søk» finner vi ut at http://dinside.kvasir.no/?query=søkeord er det vi ser etter.

For å legge søkemotoren i Devo skriver du «Help», og velger «Add new action» - og nå kommer det som kan være litt komplisert (hold ut):

For noen kan dette virke verre enn det ser ut som. Foto: Olav Eggesvik/DinSide
For noen kan dette virke verre enn det ser ut som. Foto: Olav Eggesvik/DinSide Vis mer


På denne siden er det fire felt du må fylle ut. Under «Keyword» skriver du navnet på funksjonen - for eksempel dinside. Husk at den er case sensitive, så forsøk å unngå kombinasjoner av store og små bokstaver.

Under «Param» kan du i vårt tilfelle skrive «søkeord». Dette har ingen praktisk betydning, annet enn å gjøre det lettere å huske hva funksjonen gjør. Det samme gjelder «Description», som er ganske selvforklarende.

Hvis du vil at søket ditt skal åpne seg i en ny fane må du bruke funksjonen devo_newTab.
Så for å få vårt DinSide-søk til å åpne seg i et nytt vindu skriver vi «devo_newTab("http://dinside.kvasir.no/?query=" + devo_param)». «devo_param» er det brukeren skriver inn i søkefeltet.

Men det er ikke bare søk Devo kan brukes til - har du litt kunnskaper er det mulig å få den til å gjøre nesten hva som helst, så lenge det kan gjøres i Javascript. Utvikleren nevner tillegget FoxyTunes som et eksempel - et program som lar deg styre iTunes fra Firefox. Med de rette kodesnuttene kan du enkelt lage din egen kommando for å skifte sang i iTunes.

Nevnte vi at Devo også kan oppdatere Twitter?

Du kan lese mer om hvordan du lager dine egne kommandoer her.

URL: Devo

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer