Nå skjer det noe på skriverfronten

Produsentene er tvunget til å tenke nytt.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blekkskriverprodusentene har det ikke lett om dagen. Kvalitet og hastighet er ikke lenger nok for at at du og jeg skal bytte, fordi selv modeller til noen få hundrelapper oppleves som raske nok og byr på meget høy fotokvalitet. Dette er mye av grunnen til at markedet har opplevd stagnasjon og tilbakegang de siste årene.

Utfordringen for produsentene er altså ikke lenger å stjele markedsandeler fra hverandre, da kunne man for eksempel satt ned prisen på blekket, men å få tilbake kjøpelysten hos brukerne. Og slikt krever nytenkning.

Skal få tilbake lysten

HP har med sin Envy 100 laget en skriver som først og fremst skiller seg fra hurven designmessig. Den minner egentlig mer om en Blu-ray-spiller enn en skriver. Sjansen er stor for at den gamle skriveren din ikke er like dekorativ (eller anonym, alt ettersom), og HP håper derfor at det skal vekke kjøpelysten.

HP Envy 100 Foto: Produsenten
HP Envy 100 Foto: Produsenten Vis mer


Lexmark Genesis Foto: Produsenten
Lexmark Genesis Foto: Produsenten Vis mer


Men det er ikke bare HP som har forandret designen på skriverne sine i det siste. Lexmark har en annen spennende modell på gang, Genesis. Den står på høykant, har en blank svart front med en 4,3 tommer stor berøringsskjerm sentralt plassert.

Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid at den har innebygd 10 megapiksels kamera med ekstrem vidvinkel som avfotograferer sidene i stedet for å skanne dem. Ifølge Engadget tar det 2,2 sekunder å "skanne" en A4-side med en oppløsning på 300 dpi.

Har tro på Internett-skrivere

På funksjonssiden prøver nå flere produsenter seg med modeller med innebygd internettfunksjonalitet og mulighet for å kjøre apps. En app kan for eksempel sørge for at det ligger ferske utskrifter av nettaviser i arkmottaket akkurat i tide til frokostkaffen, mens en annen sørger for å skrive ut Sudoku-brett:

Eksempel på apps Foto: HP
Eksempel på apps Foto: HP Vis mer


HP har dessuten begynt å tildele nye skrivermodeller en egen epostadresse, slik at du kan skrive ut dokumenter fra PC-er som ikke er direkte tilkoblet, i tillegg til mobiltelefoner og nettbrett. Send en epost med dokumentet eller bildet som vedlegg, og resten går forhåpentligvis av seg selv.

iPhone-skriver

Integrasjon mot andre enheter er også i vinden. HP eStation integrerer for eksempel et Android-basert nettbrett:

HP eStation Foto: Produsenten
HP eStation Foto: Produsenten Vis mer


Bolle BP-10 er et annet eksempel, det er en skriver med Mac Mini-design og integrert iPhone-dokk. Den kan dermed skrive ut bildene du har tatt direkte, samtidig som batteriet lades.

Bolle BP10 Foto: Produsenten
Bolle BP10 Foto: Produsenten Vis mer


Vi blir ikke overrasket om vi vil se flere slike løsninger fremover.

Les også: Morsomme ting du kan skrive ut