Nå skal piratene tas

Advokatkontoret Simonsen Wogt Wiik starter overvåking av piratnettsteder.

The Pirate Bay og andre kjente fildelingsnettsteder kommer til å bli infiltrert av norske advokater. Foto: Bjørn Eirik Loftås
The Pirate Bay og andre kjente fildelingsnettsteder kommer til å bli infiltrert av norske advokater. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med i dag, 29. november 2013, lever norske nettpirater langt mindre trygt enn tidligere.

Nå får nemlig eiere av opphavsbeskyttet materiale lov til å overvåke, samle inn og lagre IP-adresser som mistenkes å være knyttet til ulovlig fildeling. Dette kan de gjøre på eget initiativ, uten å måtte søke konsesjon fra Datatilsynet.

I hovedsak dreier det seg om overvåking av FTP-servere og kjente nettsteder som distribuerer ulovlig materiale gjennom bittorrent-filer, som for eksempel The Pirate Bay.

Dette er resultatet av en endring i Åndsverkloven som ble gjort under den forrige regjeringen.

Les også: Bedre enn Dropbox?

Infiltrerer piratnettverkene

Hva med deg?

Hender det at du laster ned ting ulovlig? (Avsluttet)
Ja, ofte(49%) 2016
Det forekommer(35%) 1442
Nei, jeg velger lovlige alternativer(16%) 659
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Advokatkontoret Simonsen Wogt Wiik har fått i oppdrag fra blant andre bransjeorganisasjonene for film, musikk og forlag å kartlegge ulovlig fildeling i Norge. Til digi.no forteller de at vil være tilstede i nettverkene som om de var vanlige brukere, og iaktta hva som foregår, hva som blir sagt og delt, og av hvem.

– Hensikten er å bygge opp et oppdatert faktagrunnlag for videre dialog med internettilbyderne om eventuelle tiltak mot ulovlig fildeling, sier advokat Rune Ljostad i Simonsen Vogt Wiik, til digi.no.

Les også: BitTorrent Sync: Del mapper over nettet

– Opplasterne er problemet

Ifølge Itavisen.no er det først og fremst de som gjør tilgjengelig materiale, altså opplasterne, som har noe å frykte i første omgang. Det er denne gruppen som skaper de største problemene for bransjen, ifølge bransjen selv.

- En opplasting kan gi grunnlag for tusen nedlastinger, mens én nedlasting er én nedlasting, har Simonsen Vogt Wiig-partner Rune Ljostad uttalt til Teknisk Ukeblad.

Hva mener du om dette? Bruk debatten under og si din mening.

Samleside om fildeling