Nikon 1 V1 er verdens minste systemkamera med elektronisk søker, men skal ha lynrask autofokus og muligheten til å ta 60 bilder i sekundet med full oppløsning. Foto: Nikon
Nikon 1 V1 er verdens minste systemkamera med elektronisk søker, men skal ha lynrask autofokus og muligheten til å ta 60 bilder i sekundet med full oppløsning. Foto: NikonVis mer

Nå satser Nikon speilløst

Lanserer Nikon 1-systemet med to nye kameraer.

Mens både Sony, Olympus, Panasonic, Samsung og Pentax byr på systemkameraer uten speil, har de to store kjempene Canon og Nikon sittet på gjerdet og fortsatt holdt på det tradisjonelle speilreflekskameraet med speil og optisk søker.

Nikon har i dag avslørt to nye systemkameraer uten speil, som blir de to første modellene i det nye Nikon 1-systemet. Disse modellene har imidlertid en noe mindre sensor (1"), som gir en beskjæringsfaktor på 2,7.

Det betyr med andre ord kortere brennvidder i objektivene og muligheten for å konstruere både kamerahus og objektiver mindre enn de største konkurrentene i dette markedet.

Les også: Test av 6 systemkameraer

Nikon 1 V1

Entusiastmodellen blir Nikon V1, som vil by på både fase- og kontrastbasert autofokus; verdens raskeste i følge selskapet selv. Kameraet har en elektronisk søker med 1.400.000 punkter, samt en port for å koble inn GPS-enhet eller mini-blits.

V1 blir også det minste og letteste systemkameraet med elektronisk søker på markedet og har en 3" LCD-skjerm på baksiden med 920.000 punkters oppløsning. Kameraet kan også filme i full HD (1080p), eller ta stillbilder med 10 megapikslers oppløsning. Maksimal ISO-verdi er 3200.

 Foto: Nikon
Foto: Nikon Vis mer


Nikon-kameraet kan også fange 10 bilder i sekund med full oppløsning og kontinuerlig fokus, eller helt opp til 60 bilder i sekundet uten fokus (!). Videre har du også mulighet til å filme med opptil 1200 bilder i sekundet (da med redusert oppløsning) slik at opptakene blir i saaaaakte film. Og – du kan ta stillbilder mens du filmer. Batterilevetiden er for øvrig oppgitt til 400 bilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir også spennende å se et par av de nye funksjonene i de nye kameraet – bevegelsesbilde skal kombinere stillbilde og sakte film slik at du får et levende bilde, og smart bildevalg tar 20 bilder enten før eller etter at du trykker på utløseren, hvorpå du får velge ett av de fem beste eller lagre alle fem. Her beregner kameraet alt fra ansiktsuttrykk og fokus til komposisjon.

Så lite er Nikon 1 V1 Foto: Brynjulf Blix
Så lite er Nikon 1 V1 Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Og det som for mange Nikon-eiere vil være rosinen i pølsa: Det kommer også en adapter som gjør at du kan bruke eksisterende Nikkor-optikk og få den samme, raske autofokusen. Kameraet blir for øvrig tilgjengelig i sort og hvitt.

Nå satser Nikon speilløst


Nikon 1 J1

Lillebror J1 har mye til felles med V1, men har ikke elektronisk søker eller inngangen for ekstern blits eller GPS-enhet. J1 har imidlertid påmontert blits (ledetall 5), noe V1 mangler.

I tillegg er kameraet i større grad myntet på "grønn auto"-brukeren, der det ikke finnes de typiske P/S/A/M-innstillingene for styring av blender og lukkertid. Batterilevetiden er også svakere, med ca 230 bilder pr ladning.

Også dette kameraet byr på det samme autofokussystemet, muligheten for inntil 60 bilder pr sekund og annet omtalt over. I tillegg til sort og hvitt fås kameraet også i rødt, grått og rosa.

Norske priser

Kameraene kommer i butikkene 20. oktober, og cirkapriser blir:
Nikon 1 J1 med 10-30mm f/3,5-5,6: 4990,- veiledende
Nikon 1 V1 med med 10-30mm f/3,5-5,6: 7190,- veiledende

Nikon slipper også tre fire objektiver til dette systemet. Kit-objektivet er altså 10-30mm f/3,5-5,6 VR (optisk stabilisering), som tilsvarer 27-81mm dersom vi konverterer brennvidden til 35mm-format. I tillegg kommer et 10mm f/2,8 og 30-110mm f/3,8-5,6 VR (tilsv 81-297mm).

Oppdatert: I tillegg kommer 10-100mm "PD ZOOM", med brytere for å justere brennvidden i stedet for å vri på zoomringen. Det er selvsagt beregnet på videoopptak, der det definitivt ikke er så lett å holde kameraet stødig når man zoomer mens man filmer.

Så spørs det, da, om ikke Canon også må hoppe ned fra gjerdet i nær fremtid.