Coronaviruset

Nå redder 3D-printere liv

Produserer flere hundre livsviktige ventiler til pustemaskiner i døgnet.

3D-SKREVNE VENTILER: Christian Fracassi, i Isinnova, (til venstre) kastet seg rundt for å hjelpe sykehuset med 3D-skrevne ventiler til livsviktige pustemasker. Foto: Isinnova
3D-SKREVNE VENTILER: Christian Fracassi, i Isinnova, (til venstre) kastet seg rundt for å hjelpe sykehuset med 3D-skrevne ventiler til livsviktige pustemasker. Foto: Isinnova Vis mer

Det omfattende coronautbruddet påvirker fabrikker og forsyningsledd verden rundt, og det har blant annet ført til at italienske sykehus mangler livsviktig utstyr.

Et sykehus i byen Brescia i regionen Lombardia i nordlige Italia, et område som er rammet hardt av coronaviruset, manglet ventiler som brukes i pustemaskiner for pasienter på intensivavdelingen. De hadde 250 coronapasienter innlagt, men de vanlige ventilene er designet for å kunne brukes maksimalt 8 timer om gangen.

Etter at sykehuset fikk beskjed om at leverandøren ikke kunne levere nok ventiler, satte den italienske journalisten Nunzia Vallini, i Giornale di Brescia, sykehuset i kontakt med Massimo Temporelli, som er grunnlegger av selskapet The FabLab, som blant annet jobber med 3D-printing.

Løste problemet med 3D-printere

Temporelli tok kontakt med flere 3D-printerselskaper i området før han fikk napp hos Isinnova og toppsjefen Christian Fracassi, som sammen med, FabLab-ingeniøren Alessandro Romaioli og en 3D-printer i bagasjen, tok turen til Brescia for å se på ventilen.

Tre timer senere hadde de en prototype klar for testing.

– De (sykehuset journ.anm.) testet den på en pasient og fortalte oss at den fungerte bra, så da reiste vi igjen tilbake til kontoret for å printe nye ventiler, sier Romaioli til BBC.

Hver ventil tar rundt en time å 3D-printe, og for å øke produksjonen fikk The FabLab med seg selskapet Lonati, som har seks 3D-skrivere til disposisjon. Etter 24 timer hadde de produsert 100 ventiler.

De livsviktige ventilene er rundt 10 centimeter høye og har en diameter på 3 centimeter. Foto: Isinnova
De livsviktige ventilene er rundt 10 centimeter høye og har en diameter på 3 centimeter. Foto: Isinnova Vis mer

Jobben gjør selskapene gratis for sykehuset, men de har ingen planer om å offentliggjøre 3D-modellen, forteller de til BBC. Årsaken er at det er utfordrende å printe ventilene og at de må produseres på en sikker måte.

– Du må sørge for at produktene ikke kontamineres – de må produseres på en klinisk metode, sier Fracassi til nettstedet.

Publikasjonen 3D Printing Media skriver at andre sykehus kan ha rettigheter til å produsere disse delene, men for å få tilgang til 3D-filen for utskrift, er de nødt til å sende en offisiell forespørsel til eierne av modellen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!