Nå må du velge nettleser

Fra midten av mars må du ta stilling til hvilken nettleser du skal bruke.

Nå må du velge nettleser
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hvilken nettleser du bruker når du surfer på nettet? Vel, hvis du ikke vet det, men trykker på et ikon med en "e" på hver gang du går på nett, så er du ikke alene. Det er slett ikke alle som har et forhold til hvilket program de bruker.

Men fakta er at det er mange programmer å velge mellom. "e"-en står for Microsofts Internet Explorer, og det er i dag den mest utbredte nettleseren av dem alle. Ikke så rart kanskje, da den følger med Windows som standard, og Windows har som kjent mer enn 90% markedsandel på PC-er.

Får IE færre brukere?

Det er nettopp dette som var bakgrunnen for at selskapet bak en annen nettleser, Opera Software, leverte inn en klage til EU på at Microsoft misbrukte sin monopolsituasjon, ved å aldri gi sine brukere muligheten til å velge nettleser. Opera fikk medhold, og etter mange runder i rettsapparatet har nå EU inngått et forlik med Microsoft. Forliket går ut på å gi brukerne av Windows et valg mellom de forskjellige, mest populære nettleserne.

Windows-direktør John Henrik Andersen Foto: Microsoft
Windows-direktør John Henrik Andersen Foto: Microsoft Vis mer


- Internet Explorer har rundt 70% markedsandel, forteller Microsofts norske Windows-direktør John Henrik Andersen til DinSide Data.

Om det tallet kommer til å endre seg mye den kommende tiden, blir spennende å se. For fra midten av mars blir Windows-brukere bedt om å ta et valg. Når man besøker Windows Update (enten manuelt eller automatisk), vil det lastes ned en plakat som blir presentert på skjermen. Her vil det kort stå litt om hva en nettleser er, og deretter vil du få listet opp de mest populære på markedet (inkludert Internet Explorer), og så må du velge hvilken du vil bruke som standard.

- Nettleserne som listes opp er Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome og Safari, forteller Andersen. - For at ingen skal bli favorisert, vil de bli listet ut i tilfeldig rekkefølge, fortsetter han.

Hva tror du?

Vil dette føre til at flere dropper Explorer? (Avsluttet)
Ja!(57%) 932
Kanskje(22%) 366
Nei(21%) 340
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du kan også velge å lukke plakaten, da vil du aldri se den igjen, og innstillingene vil forbli slik de var før du fikk se den, ifølge Andersen.

Rulles ut fra midten av mars

Informasjonsplakaten vil kun bli tilgjengelig fra Windows Update, ingen endringer vil skje i forhold til selve installasjonsmediene for operativsystemet. Både Windows XP, Vista og Windows 7-brukere vil bli bedt om å ta dette valget. Utrulling for norske brukere vil skje fra midten av mars, men alle vil ikke få den på én gang.

Bedrifter som har egne oppdateringsservere vil ikke være berørt av dette.

Les også - Seks ganger raskere enn Safari

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer