Nå kutter Microsoft lagringsplassen

Mindre lagringsplass, både for de som betaler og de som ikke betaler.

<strong>KUTTER:</strong> Microsoft kutter nå lagringsplassen i OneDrive, både for deg som betaler og for deg som ikke betaler. Foto: MICROSOFT
KUTTER: Microsoft kutter nå lagringsplassen i OneDrive, både for deg som betaler og for deg som ikke betaler. Foto: MICROSOFTVis mer

I mai 2009 skrev vi for første gang om Dropbox; tjenesten som senere skulle vise seg å bane vei for en hel rekke andre tjenester med tanke på å lagre filer på internett.

Det kjekke med å lagre filer i nettskyen er at de da blir tilgjengelig hvor enn du måtte befinne deg (så lenge du har tilgang til internett). Dermed er det ingen krise om datamaskinen tar kvelden, eller om du jobbet med et regneark hjemme på kveldstid som du glemte å ta med deg på jobb dagen etter.

Flere av tjenestene fungerer så sømløst at nettskyen dukker opp som en egen diskstasjon i operativsystemet. Filer du lagrer der blir automatisk lastes opp og tilgjengelig fra alle andre enheter du har knyttet til den samme kontoen; det være seg mobiltelefoner, nettbrett eller andre ting.

LES OGSÅ: Nå fornyes norske Jottacloud

Ikke lenger ubegrenset lagring

Det er mange aktører på markedet for nettlagring, og blant de største er Microsoft med sin OneDrive-tjeneste. Selskapet har til nå tilbudt 15GB gratis lagringsplass for alle, og på denne tiden i fjor, gjorde de det slik at Office 365-kunder fikk ubegrenset lagringsplass – altså de som abonnerer på Microsofts Office-programmer mot en årlig avgift.

Det har enkelte sett sitt snitt i å utnytte, og i følge Microsoft er det enkelte brukere som nå har brukt over 75TB (75.000GB) lagringsplass på OneDrive og lastet opp store filmsamlinger – 14.000 ganger mer lagringsplass enn gjennomsnittsbrukeren, som da ser ut til å bruke drøyt 5GB.

Det har nå gjort at Microsoft har vært nødt til å ta affære. Fra begynnelsen av 2016 vil Office 365-kunder igjen begrenses til 1TB lagringsplass, men alle som har brukt mer enn 1TB til nå, vil ha ett år på seg til å rydde opp i filene sine slik at de kommer under 1TB-grensen.

Kutter i gratisvarianten

Som nevnt har Microsoft operert med 15GB gratis lagringsplass til alle som vil bruke tjenesten. Også dette endres på, slik at nye brukere får 5GB; altså 1/3 av den opprinnelige lagringsplassen. Borte blir også bonusordningen der du kunne få ytterligere 15GB gratis dersom du tillot OneDrive-appen å sikkerhetskopiere bildene fra telefonen din.

Brukere som har brukt mer enn 5GB lagringsplass uten å betale vil på samme måte få ett år på seg til å rydde opp når dette effektueres over nyttår. Microsoft fjerner samtidig 100GB og 200GB-pakkene man tidligere kunne betale for, og erstatter dem med en 50GB-pakke til to dollar i måneden. Det er like mye som Google tar for det dobbelte (100GB), men de som allerede betaler for en av disse pakkene får beholde tilbudet videre.

Gratis Office-abonnement

Detaljene finner du hos Microsoft.

Der står det også at brukere som har brukt mer enn 5GB gratis lagringsplass, får tilbud om ett års gratis Office 365 Personal-abonnement (inkludert 1TB lagringsplass) kostnadsfritt, men det krever at man oppgir kredittkortdetaljene og at abonnementet fornyes (mot betaling) etter de tolv månedene med mindre man sier opp.

Brukerne synes selvsagt ikke noe særlig om dette krumspringet fra Microsoft, og kommentarfeltet har nå flere hundre kommentarer fra misfornøyde brukere.

PS! Google tilbyr fortsatt ubegrenset lagringsplass for bilder og video i sin nye bildetjeneste.