Nå kommer videoutgaven av MP3!

Den siste måneden har det dukket opp et nytt videoformat som komprimerer video og lyd så godt at en hel DVD kan lagres på en vanlig hjemmebrent CD-plate med nesten fullgod kvalitet. Vi har prøvekjørt, og her er førsteinntrykket.

Vi lastet ned en trailer til filmen Apollo 13, som kan spilles av på hele skjermen med glimrende kvalitet.
Vi lastet ned en trailer til filmen Apollo 13, som kan spilles av på hele skjermen med glimrende kvalitet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye formatet kalles DivX, men må ikke blandes sammen med et annet filmformat med samme navn som ble forsøkt lansert for en tid tilbake. (tanken med den "gamle" divX var at DVD-platen bare skulle virke i 48 timer slik at du slapp å levere tilbake leiefilmer).

DivX er et tillegg (video codec) til det allerede kjente videoformatet AVI. DivX-filmer får derfor etternavnet AVI, og for å spille av DivX-filmer, trenger du derfor bare et lite programtillegg til Windows MediaPlayer.

Nesten topp kvalitet

DinSide har prøvet ut formatet, og vi kan bekrefte at dette virker svært bra. Vi lastet ned en film-trailer, og den har god kvalitet selv i fullskjermmodus. Lyden er også helt topp. Det er mulig å se at filmen er komprimert, men vi hadde ikke hatt noen problemer med å hygge oss med en hel spillefilm på denne måten.

Videosnutten vi lastet ned (traileren til Apollo 13) varer rundt ett og et halvt minutt og er på ca. 10 MB. Det betyr at én vanlig hjemmebrent CD-plate (650 MB) kan romme en spillefilm på halvannen time. Synes du 650 MB over Internett høres mye ut? Hvis du installerer ADSL (som Telenor vil lansere i løpet av året) eller andre bredbåndsløsninger, får du en hastighet på opp til 6 Mbit pr. sekund. Det vil si at du kan laste ned en hel spillefilm på 10-20 minutter - vel og merke hvis forbindelsen holder toppfart hele tiden. Med ADSL kan du til og med se filmen mens den lastes ned (traileren vi sjekket krever bare 800 kbit pr. sekund for å bli streamet).

Et hacker-format

Det nye formatet er foreløpig bare kjent i hacker-kretser, men informasjon og nødvendige tillegg til Windows MediaPlayer ligger åpent og tilgjengelig på nettet. Flere nettsteder melder om at formatet har begynt å bli populært blant studenter i USA, som har høy overføringshastighet på Internett-tilknytningene sine.

Vær oppmerksom på at vi i DinSide ikke oppfordrer noen til å piratkopiere filmer! Likevel synes vi at det er viktig å fortelle om DivX til deg som ønsker å holde deg oppdatert på hva som skjer. Hvis dette formatet får stor utbredelse, vil det garantert bli oppfattet som en katastrofe i filmbransjen. Vær helt sikker på at du vil høre mye om dette etterhvert som flere og flere får bredbånd og CD-brenner hjemme.

Formatet bygger på en kombinasjon av MPEG4 og MP3, for å gi maksimal komprimering både når det gjelder lyd og bilde. Det betyr at formatet ikke kan spilles av på vanlige DVD-spillere i stuen, og at det heller ikke kan brukes med spesielle MPEG-kort i PCen. Men kjenner vi disse hackerne rett, kommer det løsninger på dette også...

Formatet bruker også svært tunge teknikker for å komprimere, og det betyr at du trenger en forholdsvis kraftig PC for å få full kvalitet. Det anbefales minst en kraftig Pentium III- eller AMD K7-basert maskin. Det er også mulig å manuelt justere ned kvaliteten en smule, slik at filmene kan spilles av på en Pentium II-maskin. Da vi testet Apollo 13-traileren med en PII, 400 MHz, opplevde vi ingen problemer med hakkete avspilling eller lignende.

Trenger DVD-Jon

For at fenomenet skal kunne få utbredelse, må det være mulig å kopiere DVD-filmer inn på harddisken, slik at filene kan konverteres til det nye formatet. I dokumentasjonen som følger med DivX, vises det til programmet DeCSS som lar deg kopiere DVD-filmer, og som den norske ungdommen Jon Johansen er blitt så berømt for (selv om han bare laget grensesnittet i programmet). Vi har tidligere testet DeCSS, og i denne artikkelen kan du lese den usminkede sannhet om programmet.

Test selv - hvis du vil

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Utgiveren av DivX holder til på denne siden, og her finner du både tillegget til Windows MediaPlayer og en rekke demofiler som kan lastes ned. For å se på demofilene, trenger du et program som kan pakke ut rar-filer (som er et pakkeformat på lik linje med zip).