Nå kommer rutere med støtte for 4G

Sliter du med slapp ADSL? Det skjer noe på rutersiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fremdeles mange sentrale områder hvor bredbåndstilbudet ikke er mye å skryte av. Dette gjelder særlig der hvor det er små områder med villabebyggelse som ligger mellom områder som er bygget ut som borettslag med blokker eller rekkehus. Slike boligorganisasjoner er gjerne dekket opp av fiber eller koaks slik at alle får et godt bredbåndstilbud.

Men områdene imellom har gjerne lang avstand til sentralen, så kobberledningnene blir flere kilometer lange. Da er det ikke store hastigheten som er mulig å oppnå på ADSL, under 3 megabit ned og 0,3 ned er ofte det beste som kan skaffes.

Alternativer?

Vi er skeptiske til at internetttilbyderne tar kostnaden med å grave og strekke fiber eller koaks ut i de områdene som ikke er dekket. Det er som regel et fåtall boliger i disse områdene, så det er dårlig butikk å bruke titusener per husstand. Huseierne vil mene det samme hvis de må betale selv.

Så alternativet er trådløst.

Vi har testet 4G nettet til Netcom da det ble åpnet i 2010, du kan lese om dette i denne artikkelen. Hastighetene vi har fått må du ellers opp i VDSL for å få, og opplastningshastighetene på 4G er langt høyere enn med VDSL.

Men 4G leveres bare som en USB-dongle til å sette i en PC. For å dele tilgangen med resten av familien må man gjøre noen grep.

image: Nå kommer rutere med støtte for 4G


Har man en PC som hus-server som står på hele tiden kan man bruke denne til å koble seg opp til 4G-nettet. Så kan man dele denne forbindelsen til de andre ved å koble nettverkskortet i PC-en videre til en ruter. Denne settes opp som trådløst aksesspunkt og svitsj.

Men nå kommer det enda enklere løsninger.

Ruter med støtte for 4G modem

Etter hvert har det dukket opp rutere med USB-kontakt som støtter USB-modem. Siden det bare er 3G-modem som er standardisert, og 4G er relativt nytt og ikke egentlig ferdig definert, er det i utgangspunktet ingen rutere som støtter 4G modem, eller mer korrekt 4G/LTE.

Den svenske ruterprodusenten Dovado har imidlertid andre planer, og har nå snart to modeller som støtter 4G/LTE modem.

Den første modellen er Dovado 3GN, som er en enkel trådløs ruter med 4 x 100 Mbit porter og trdåløs 802.11n med opptil 150 Mbit. Den støtter alle vanlige funksjoner, men har ikke støtte for hjemmeautomasjon og GPS-tracking.

image: Nå kommer rutere med støtte for 4G


Det har derimot storebroren Dovado 4GR, som også har 4 x Gigabit porter og langt høyere intern ruterkapasitet i WAN til LAN med opptil 600 Mbit/sek mot 3GR sin 70 Mbit/sek.

Den trådløse kapasiteten er også større på 4GR, med støtte på opptil 300 Mbit.

I tillegg har 4GR også 2 USB-porter, slik at den kan brukes direkte mot en TellStick (test av denne finner du her).

I en test gjort av Techworld i Sverige ga Dovado også langt bedre trådløs dekning enn Netgear MBRN3000 og ZyXEL NBG4115.

image: Nå kommer rutere med støtte for 4G


Vi kommer tilbake til testing av denne løsningen så snart oppdateringen er klar.

Hva med begrensningene?

I alle trådløse abonnementer for mobilt bredbånd er det for øyeblikket begrensninger for hvor mye man kan laste ned per måned. Det meste er 30 GB i måneden, noe som ikke er så mye hvis man er en familie som streamer video og musikk, samt laster opp og ned egne bilder og data. Dette er jo også salgsargumentet til tilbyderne.

Vi tror at denne begrensningen gjør sitt til at 4G-løsningene ikke er så populære som Netcom gjerne skulle ha sett. De har nå forlenget tilbudet med halv pris i 4 måneder.

Hadde begrensningen blitt fjernet hadde vi bestilt med det samme.