Nå kommer krøllbare CDer

Husker du de syltynne vinylplatene som ofte fulgte med musikkblader på 70- og 80-tallet? Nå kommer CD-utgaven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CeBIT: Det er det tyske selskapet Flexstorm som står bak den nye, syltynne CDen, som har fått navnet FlexCD. Den er virkelig syltynn, bare 140 mikron, eller 1/10 av en vanlig CD. Den veier nær sagt ingenting (1.3 gram), og kan rulles, tøyes og bøyes i forskjellige formasjoner.

Spilles i vanlige CD-spillere

I motsetning til andre, nye CD-formater, har FlexCD samme størrelse og kapasitet som en 80-minutters CD, og kan spilles av i vanlige CD-ROM/spillere ved hjelp av en adapter. Adapteren er todelt, og legges over FlexCDen som en sandwich. Flexstorm oppgir at kvaliteten på platene er like gode som for dagens CDer, men produksjonskostnadene og produksjonstiden er langt lavere.

Selve platen består av to lag. Det øverste laget er av polystyren, som kan trykkes/skrives på, og det nederste laget er av transparent polykarbon (samme materiale som i vanlige CDer). Adapteren er 12 cm i diameter, 1.5 millimeter tykk og veier 17 gram.

På juice-kartoner

De fysiske egenskapene gjør at FlexCD er spesielt egnet når data skal distribueres, for eksempel i bøker, blader og reklamebrev. De lave produksjonskostnadene kan samtidig være med på å gjøre data- og musikkblader billigere Skal vi tro Flexstorm vil vi snart kunne finne platene på alt fra juice-kartonger til innsiden av sigaresker.

Flexstorm ser for seg mange forskjellige bruksområder
Flexstorm ser for seg mange forskjellige bruksområder Vis mer


Platen vil finnes i flere former og størrelser, men de mest vanlige vil være 12 cm (med 800 MB kapasitet) og 8 cm i diameter (300 MB kapasitet). Flexstorm vil også lansere en DVD-versjon av FlexCD, under navnet FlexDVD.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!