Nå kommer hjemmeserveren

Sentralisert lagring av filer har lenge vært en sak for bedrifter og spesielt interesserte. Hvorfor satser nå plutselig velkjente aktører stort på løsninger for hjemmemarkedet?


En moderne husstand har i dag sjelden kun én PC. Både mengde og type bruk har ført til at fellesmaskinen i gangen ganske enkelt ikke har nok kapasitet lenger, så datamaskinene har de siste par årene virkelig inntatt både gutte- og jenterommet, arbeidsrommet og stua.

Samtidig har behovet for lagringsplass økt. Far har kopiert hele DVD-samlingen til harddisken, og ungene har gjort det samme med sine musikkbibliotek. Mor bruker stue-PCen til å ta opp samtlige episoder av CSI, men stua er alltid opptatt når hun endelig har tid til å se på en av dem. Og de filene er jo ikke tilgjengelig fra en annen maskin...

For mange er det å sette opp nettverk i huset ensbetydende med å forsikre seg om at alle datamaskinene har Internett-tilgang. Men et husnettverk har langt større potensiale, siden data faktisk kan deles og aksesseres fra alle maskinene. Likevel, for den gjengse bruker er ofte dette tungvint. Skal du ha data som ligger på en av nettverkets andre maskiner krever dette at den datamaskinen faktisk er slått på. Dessuten må gjerne deling slås på og administreres, og dette med tilgangsrettigheter for de forskjellige brukerne er ingen spøk.

Rosa og god. Hvor i verden ble denne drinken oppfunnet?
Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer


En høy terskel, både når det gjelder maskinvaren og kunnskapen som behøves for å sette opp et godt hjemmenettverk, har ført til at musikk, bilder og film gjerne ligger på flere datamaskiner i hjem uten en spesielt datainteressert person. Det gjør at det er vanskelig å ha et synkronisert bibliotek, og det går jo selvfølgelig med mye ekstra diskplass. Men en fordel er det jo også; forsvinner dataene fra en maskin er det meste å finne igjen på en annen, altså er det en form for utilsiktet backup.

Bransjen har de siste årene forsøkt seg litt med såkalte NAS-løsninger (Network-Attached Storage) for privatmarkedet - der ekstra harddisker så å si kobles rett på nettverket. Vi har testet noen av disse boksene, og selv om ytelsen ennå ikke er på høyde med en dedikert server for dette formålet er de gjerne langt enklere å sette opp og administrere. Kort sagt er det nå et seriøst alternativ, og samtidig begynner behovet for slike løsninger å melde seg for alvor.

Og det er noe vi vi tydelig så tendenser til på årets CES-messe (Computer Electronics Show) i Las Vegas.

Kirsebær og store gutter

Microsoft annonserte på messen i Las Vegas Windows Home Server, mens HP på sin side viste frem både den eksisterende Media Vault-Løsningen (såvidt oss bekjent ikke kommet til Norge ennå) og den kommende HP MediaSmart Server.

HP Media Vault Vis mer


For å ta Media Vault først, så er det en NAS-boks som kommer med en harddisk innebygd, på enten 300 eller 500 GB. I tillegg er det mulig å utvide med en ekstra SerialATA harddisk. Den har gigabit-nettverk og 3 USB-porter, som kan brukes til å koble opp skrivere (printserver) eller eksterne harddisker. HP Media Vault kan til sammen administrere 1.200 GB (1,2 terabyte) data.

For å få tilgang på data må du med Media Vault installere egen HP-programvare på de maskinene du ønsker å bruke. Du kan også enkelt sette opp rutiner for automatisk backup fra dine PCer til Media Vault.

Fordelen HP har overfor konkurentene er ganske enkelt sitt gode navn og rykte. Mens NAS-bokser enn så lenge hovedsakelig har kommet fra de samme folkene som har lagd ruteren din (som du ennå ikke riktig skjønner hvordan skal stilles inn), kommer familiære HP med et trygt navngitt produkt.

HP MediaSmart Server Vis mer


Men det stopper ikke der. For de litt mer avanserte vil det nok være en "ekte" server som står på ønskelista, og Windows Home Server trenger selvfølgelig passende maskinvare. Her mener HP at MediaSmart Server vil være en perfekt partner. Den vil ha en 64-bits AMD-prosessor, ha plass til fire interne harddisker, og fire USB-porter lar deg utvide ytterligere helt til 6 TB, eller kan brukes til skrivere dersom det er ønskelig.

Ikke uventet

Det at giganter som Microsoft og HP har fått hjulene i gang bekrefter bare hva redaktør Bjørn Eirik Loftås nevnte i sin "nyttårstale". Folk vil virkelig bli klar over mulighetene som sentraliserte lagringsløsninger gir, og samtidig vil mange merke behovet. Det er ganske enkelt et gryende marked, og vi vil nok fremover se at det er flere aktører som vil ha en del av kaka.

For oss forbrukere betyr det som vanlig at prisene utover vil gå ned og kvaliteten gå opp. Og dersom du lurer på hvilke av løsningene som er best vil selvfølgelig vi i DinSide Data fortløpende teste og evaluere nye modeller når de dukker opp på markedet.

Les også:
  1. D-Link DNS-323