Nå kommer HD-skjermer til PC

PC-skjermene har vært høyere enn bredformats TV, men nå...

PC-skjermene har utviklet seg enormt de siste årene. Det er ikke så lenge de fleste av oss satt med 17-tommere som fylte halve skrivebordet, og bare noen få utvalgte hadde en 24-tommer som det måtte to mann til for å flytte.

Etter at 17 og 19-tommers LCD-skjermer ble standard, dukket bredskjermene opp. Alle som var vant til at ett program fylte skjermen hadde ikke sansen, det ble jo så mye tomrom. Etter at man lærte seg å fordele skjermplassen gikk lysene opp for mange.

De smale skjermene hadde ikke de samme proporsjonene som tidens TV-skjermer, og de brede TV-skjermene hadde ikke samme format som brede dataskjermer.

Mange hjemmebrukere, kanskje særlig hybelboere, og residerende i gutte/jenteværelser ville ideelt sett bruke samme skjerm til PC, TV og spillkonsoll. Det ble aldri helt optimalt, siden det ble svarte felt oppe og nede ved filmvisning og spill i bredformat.

Men nå dukker det opp alternativer.

Brede for PC ++

Tar man en kikk på listen over større skjermer - fra 24 tommer og oppover - hos nettbutikkene er det mange produsenter som tilbyr bredskjermer med oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Også 22-tommere finnes med 1920 x 1080. Tradisjonelt har det vært 1920 x 1200 som har vært typisk oppløsning for skjermer over 22 tommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare oppløsningen som er endret, også tilkoblingsmulighetene har blitt oppdatert med tanke på nye bruksområder.

Stikkordet er multimedia, og kompatibilitet med mye forskjellige utstyr er tatt vare på. Som eksempel kan nevnes de nye HD-bredskjermene fra LG som nå lanseres. De nye skjermene har doble SCART-tilkoblinger, to HDMI-innganger, en komponent-inngang, analog VGA og digital inngang (DVI). Tanken er at det i prinsippet skal kunne være mulig å ha alle funksjoner som TV, datamaskin, spill, DVD, musikk, videokamera etc. koblet på samtidig. Skjermene har også innebygd digital-TV-mottaker, CI-slot (Common Interface) og analog tuner, som kan brukes der hvor det analoge nettet fortsatt finnes. Skjermene kommer i både 23 og 27-tommers utgaver.

Bredskjerm/TV fra LC
Bredskjerm/TV fra LC Vis mer


BenQ har også modeller i denne oppløsningen, både 22 og 26-tommere til svært lave priser. Disse har VGA, DVI og HDMI, og ingen analog TV-tuner eller SCART og passer for de med mer "moderne" utstyr som skal kobles til.

26-tommer fra BenQ
26-tommer fra BenQ Vis mer


Kompromiss eller fordeler?

Hva som er den ideelle PC-skjerm får vi neppe noe svar på før bildet blir projisert i rommet foran oss og ikke er avhengig av noen fast flate. Men det kan nok ta en stund.

For de som først og fremst jobber på PCen, med tekst, bildebehandling, design, regneark og modeller, er vår mening at man ikke bare trenger bredde, men også høyde. Men bredde er likevel viktigst, derfor sitter undertegnede med to 24-tommers bredskjermer ved siden av hverandre på hjemmekontoret. På jobb må man greie seg med to 20-tommere.

Men for de som bruker skjermen hovedsaklig til enklere oppgaver som krever færre programvinduer, og har behov for avkobling med film og spill, da er 1920 x 1080 midt i blinken.

Regn med et raskt økende utvalg i dette formatet, helt opp til 28 tommer. Derfra tar TVene over.