Nå kommer Facebooks nye grafsøk

På tide med en ny gjennomgang av personvern-innstillingene.

Med den nye søkefunksjonen til Facebook skal det bli enklere å finne informasjonen du leter etter.
Med den nye søkefunksjonen til Facebook skal det bli enklere å finne informasjonen du leter etter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Facebooks Graph Search, som ble avduket for første gang i januar, er i ferd med å få sin offentlige debut.

Den nye, mer avanserte søkefunksjonen har vært tilgjengelig få et lite antall brukere frem til nå, men ifølge The New York Times skal Facebook slippe søket løs på massene i dag. I første omgang til amerikanske brukere, men flere språk vil følge etter.

Les også: Slik unngår du "facerape"

Hva er grafsøk?

Graph Search, eller grafsøk som det kalles på norsk, erstatter den klassiske søkelinjen øverst med en større, mer avansert variant som lar deg søke opp informasjon på et mye mer spesifikt nivå enn før.

Med grafsøk kan du gjøre et mye mer avansert bildesøk enn før. Du kan for eksempel finne bilder som en spesiell person har likt eller kommentert - også personer du ikke er venner med selv. Foto: Kirsti Østvang
Med grafsøk kan du gjøre et mye mer avansert bildesøk enn før. Du kan for eksempel finne bilder som en spesiell person har likt eller kommentert - også personer du ikke er venner med selv. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


«Det er en ny søkemotor som leter opp informasjonen for deg på bakgrunn av et språk du ville benyttet i en muntlig sammenheng, relatert til personer, steder, bilder og interesser på Facebook», skrev vi i ved lanseringen januar.

For eksempel vil du kunne søke opp "Venner som liker Breaking Bad" eller "Venner av Hege som er kvinner og single" og få opp en liste over aktuelle personer. Du kan også skrive "Finn restauranter i Oslo som mine venner har vært på" og få opp en liste over spisesteder. Skriver du "Vis bilder av meg og Terje i Liverpool", får du opp alt som måtte finnes av det.

Les kommentar: Grafsøk er bare begynnelsen, dette er neste skritt

Møtt med kritikk

Grafsøk fikk blandet mottakelse ved lanseringen tidligere i år. På den ene siden så man nytten i et mer avansert søk som i tillegg var lett å bruke. På den andre siden dukket det opp de sedvanlige spørsmålene knyttet opp mot personvernet, skriver SlashGear.

Under pressekonferansen i januar ble det imidlertid poengtert flere ganger at Facebook tar personvernet på alvor, og at du kun får opp søkeresultater dersom det er informasjon du har tilgang til i utgangspunktet.

Selv om det er tilfelle, vil det likevel være lettere for andre brukere å finne informasjon du har delt på Facebook, eller informasjon andre har delt om deg.

– En ting det kan være greit å være oppmerksom på, er at det blir mulig å finne dine venners bilder som du er tagget i, dersom de har løsere personverninnstillinger enn deg, påpekte Anders Hofseth fra NRKbeta overfor NRK tidligere i år.

Ødelegger Facebooks nyheter personvernet? Nei, mener vår kommentator: Skjerp deg, eller kom deg ut!

Dette bør du sjekke

Før søket blir tilgjengelig på norsk, er det derfor lurt å ta en gjennomgang av personvern-innstillingene på kontoen din og gjennomgå dataene dine slik at du er sikkert på at du ikke deler noe offentlig som du vil at skal være privat.

Blant de mer uheldige eksemplene Gizmodo kom opp med tidligere i år var søk etter «menn som liker å drite i buksa» og «menn som liker å voldta».

Begrens hva andre ser
Facebook har en rekke personvern-innstillinger du kan justere, men noe av det viktigste du gjør er å styre hvem som kan se innleggene dine. Vær en flittig bruker av publikumsvelgeren for å velge hvem som skal se innleggene du deler.

Skriver du en status som dette, er det ikke sikkert du bør dele den med så veldig mange andre enn deg selv. I hvert fall om du har sjefen eller mamma som Facebook-venn.
Skriver du en status som dette, er det ikke sikkert du bør dele den med så veldig mange andre enn deg selv. I hvert fall om du har sjefen eller mamma som Facebook-venn. Vis mer


Du kan også endre disse innstillingene på fast basis. Gå verktøy-menyen og velg Personverninnstillinger. Klikk på Rediger allerede på den første lenken merket med Hvem kan se dine fremtidige innlegg?. Velg Venner. Dermed kan ingen andre enn dine venner se hva du deler på Facebook.

Klikk også på lenken ved siden av Begrens publikumet for eldre innlegg på tidslinjen din. Dette vil gjøre at eldre innlegg begrenses til kun venner - ikke venner av venner og ikke offentlig.

I Facebooks personverninnstillinger kan du velge hvem som skal se «tingene dine» og hvem som skal kunne søke etter deg. Du gjør lurt i å se over disse!
I Facebooks personverninnstillinger kan du velge hvem som skal se «tingene dine» og hvem som skal kunne søke etter deg. Du gjør lurt i å se over disse! Vis mer


Du kan faktisk be andre Facebook-brukere om å slette bilder hvor du er tagget. Forhåpentligvis gjør de det om du rapporterer bildet også.
Du kan faktisk be andre Facebook-brukere om å slette bilder hvor du er tagget. Forhåpentligvis gjør de det om du rapporterer bildet også. Vis mer

Se over bilder du er tagget i

Ettersom andre enkelt vil kunne søke opp bilder du er tagget i, bør du bruke tid på å gjennomgå disse. Det er tidkrevende, men kan gjøre at du unngår at en fremtidig sjef finner gamle fyllebilder - for eksempel.

For å gjøre det, klikk på verktøy-ikonet øverst til høyre, og velg Personverninnstillinger. Klikk på Bruk aktivitetsloggen under Gjennomgå alle innleggene og tingene du er tagget i. Eller klikk på denne lenken.

I aktivitetsloggen kan du se alt relatert til deg på nettsamfunnet, men velg Bilder for å se alle bilder du har tatt eller er tagget i. Finner du bilde som ikke egner seg for offentligheten, klikk på ikonet med mennesker på og velg "Rapporter/fjern tagg". Du kan også velge flere samtidig, og så klikke på den blå knappen øverst på skjermen med samme tekst.

Det finnes mange grunner til å ikke «like» noe eller noen på Facebook. Det er heldigvis enkelt å avlike det igjen.
Det finnes mange grunner til å ikke «like» noe eller noen på Facebook. Det er heldigvis enkelt å avlike det igjen. Vis mer

Se over hva du liker

Det er lett å like ting på Facebook, men det er like lett å glemme at man har gjort det. Selv om du trykket liker på Justin Bieber sin offisielle side for mange år siden, trenger du ikke like ham nå lenger. Men det vet ikke de som grafsøker deg opp.

Den beste måten å gjennomgå hva du har likt er via tidslinjen din. Gå til den og finn seksjonen for Liker, eller klikk på denne lenken. Nå kommer du til en egen side som viser alt du har likt eller markert som interesser på profilen din. For å fjerne noe, dra musepekeren til du får opp en Liker-knapp. I listen som dukker opp her, trykk på "Liker ikke".

(Kilder: Gizmodo, Techland Time, NBC News og TechNewsWorld)

Samleside: Facebook-saker

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!