Nå kommer eSATA med strøm

Det er ikke lenger bare framtidsmusikk, produktene finnes!

Selv om lagringsplassen blir stadig større både på roterende harddisker og fastminnebaserte løsninger (SSD), så er det stadig et behov for ekstern lagring. Vi forventer også at den er like rask som den interne, flaskehalser er vi imot.

Hvilken løsning som er den beste har ikke vært enkelt å komme fram til. USB 2.0 er tregere enn harddisker og ikke med i konkurransen, FireWire koster for mye for produsentene, blant annet i lisensieringskostnader, derfor har dette grensesnittet blitt liggende på sidelinja. Til og med Apple har droppet FireWire på de rimeligste modellene, på MacPro finner vi derimot fire FireWire 800 porter.

SATA var i utgangspunktet tenkt som en ren intern løsning, men man fant ut av ved å tøye spesifikasjonene litt kunne SATA også brukes til ekstern lagring. Med llitt høyere spenninger på signalene og bedre kabling, så var det mulig å bruke SATA til en ekstern disk med kabellengde på opptil 2 meter. Da var eSATA født.

Les også: Superraske minneplugger

Men strøm fantes ikke i eSATA-spesifikasjonen, og det har tatt tid før den kom på banen og den er fremdeles ikke lansert i vidt omfang.

Men av et par av våre skarpe lesere har vi blitt informert om at det faktisk finnes flere produkter med "eSATAp" som står for "ekstern SATA powered".

Deler kontakt med USB

For å spare plass har kontakten blitt slått sammen med en standard USB-port. Konstruksjonen er slik at den flaten som sitter i kontakten er så nær i dimensjon at den kan tilpasses slik at den passer til begge kontaktene. Fordelen med dette er at du får USB-strømmen på kjøpet når du plugger i en eSATAp-kabel.

Trenger du ikke eSATA kan du bruke den samme kontakten som en vanlig USB-kontakt.

Dell har denne løsningen bl.a. på sin E6400. Den nederste porten kombinerer USB og eSATA, forskjellen til porten over er tydelig.


Det finnes også tilleggskort som støtter dette. Det tyske firmaet DeLOCK har mange forskjellige løsninger, PCIe for stasjonære maskiner og ExpressCard for bærbare.


Kabinetter finnes også, her for 2,5-tommers disk:


Til disker trenger du kabel, og det følger med lagringsenhetene.


Kontakten til venstre er enden på en vanlig eSATA kabel, men den til høyre har også strøm. Kontaktflatene for strøm ser du på oversiden inne i kontakten. På undersiden er datasignalene identiske.

Begrenset strømkapasitet

Hvor mye strøm som kan leveres begrenses til en viss grad av USB-spesifikasjonen og kablingen. Man kan overskride de 500mA som USB spesifiserer, men ikke i særlig grad.

For større eksterne enheter med 3,5-tommers disker og kabinetter med RAID trenger du fremdeles separat strømforsyning.

Les også: Lage min egen eksterne harddisk

Men til "små" lagringsenheter (2,5-tommers disker finnes jo nå med 500 GB kapasitet), minneplugger og SSD-disker så holder denne strømløsningen absolutt mål.

For mer info om enhetene kan du søke på DeLOCK hos Amazon.de