Nå kommer DRM-fri musikk til iTunes

KOMMENTAR: En av de store musikkaktørene har endelig innsett at DRM-beskyttelsen kanskje skader mer enn det lindrer.

EMI lanserer nå DRM-fri musikk via iTunes. I praksis betyr dette at filene ikke lenger er begrenset til kun å kunne spilles av fra maskinen de er kjøpt på, og at filene kan overføres til andre enheter enn iPod.

I tillegg loves det at musikkfilene blir i "dobbelt så god kvalitet", og det er derfor grunn til å tro bitraten blir 256kbps i stedet for 128kbps. Filformatet er fortsatt AAC. Dette er et ISO-standardisert format som ikke er implementert på alle MP3-spillere, men vi får håpe at initiviativet fra EMI/Apple katalyserer akkurat det.

Prisen blir derimot noe høyere - ¤1,29, eller drøye ti kroner pr låt i stedet for åtte, som er prisen Apple krever pr sang som kjøpes gjennom iTunes pr i dag. Positivt er det derimot at dersom du kjøper komplette album, vil prisen være den samme som før - og da DRM-fritt og med dobbelt så høy bitrate. Hvis du allerede har kjøpt et DRM-beskyttet album vil du også kunne betale mellomlegget for å få oppgradert det til bedre lydkvalitet og uten DRM.

Nå kommer DRM-fri musikk til iTunes


Endelig!

Som forbruker er dette selvsagt svært gode nyheter. For det første har DRM-beskyttelsen vært et stort irritasjonsmoment for de fleste, inkludert DinSide datas redaktør, som tidligere i vår erklærte at han aldri mer ville kjøpe DRM-beskyttet musikk, og skal vi tro tilbakemeldingene på vår test av nettmusikkbutikker, er DRM et ømt tema hos svært mange. For min egen del har jeg sjelden blitt så irritert som da jeg innså at stuas nye favorittboks ikke kunne spille av musikken jeg hadde kjøpt på nett som var DRM-beskyttet.

Feinschmeckere vil også sette stor pris på at musikk endelig blir tilgjengelig i bedre bitrate enn 128kbps som er å finne på de fleste nettjenestene pr i dag - nemlig det dobbelte. Da begynner kvaliteten for alvor å bli såpass bra at det kun vil være ørsmå forskjeller opp til CD-platene, som vil gjøre denne typen musikksalg enda mer attraktivt og sette nok en spiker i kista med CD-plater i.

Nå kommer DRM-fri musikk til iTunes


Ikke "fritt frem"

Men, det betyr på ingen måte at EMI tilbyr musikk du fritt kan distribuere. Vannmerking av filene, som vi skrev om i denne artikkelen, skal etter sigende innføres på disse filene slik at de blir merket med din bruker-ID hos iTunes. Dersom filene da havner på avveie, vil det kunne spores opp at det er du som har distribuert filene.

Hvordan dette skal håndheves er jeg spent på, for etter min mening kan du jo ikke selv stå ansvarlig hvis en som er på besøk (eller som kommer inn på PCen din via sikkerhetshull i nettleseren e.l.) kopierer ut filer og distribuerer videre?

Fra mai av vil det selges DRM-fri musikk i iTunes Music Store - en milepæl for salg av elektronisk musikk, mener jeg, og en svært viktig hendelse i forhold til videre salg av elektronisk musikk. DRM er noe som har vært prakket på forbrukerne fra dag én, og det virkelig irriterende er jo at det går ut over dem som vil være lovlydige og betale for seg - de som vil drive med piratkopiering får til det uansett, og for de som er kyndige er DRM-beskyttelsen uansett lekende lett å komme seg rundt.

Som forbrukere har vi nå Verdens Største Mulighet til å si i fra om hvordan vi har det, ved å sørge for at albumene som selges uten DRM selger mest. Dermed blir de andre store plateselskapene tvunget til å følge i EMIs fotspor, og forbrukerne (og definitivt Apple) vil vinne. Som en bonus gir vi samtidig vår stemme til at vi vil ha bedre kvalitet på musikken, og at vi vil at produsenter av MP3-spillere også implemeterer AAC, som er et ISO-standardisert format som er MP3 overlegen. Når verdens største nettmusikkbutikk (som står for over 80% av det totale verdensmarkedet) selger AAC-musikk uten begrensninger blir produsentene nødt til å prioritere denne støtten.

Vil 2007 bli året da DRM døde?

Gjerne for meg.