Nå kommer de store flash-diskene

Har du mye penger og følsomme ører kan du snart bytte ut harddiskene med kompatible enheter bygget på Flash. Opptil 160 GB er allerede på vei.

Vi har sett at Flash-baserte lagringsmedier blir stadig mindre i forhold til kapasitet samtidig som strømforbruket blir lavere. Dette gir seg mindre praktiske utslag som bittesmå minnekort som er lette å miste og irriterende pirkete å håndtere. På den annen side kan man nå organisere en stor mengde flashminne i et kompakt enhet.

Adtron tilbyr nå flashdisker som er kompatible med standard 2,5 tommers disker både i fysisk format og tilkobling. Både EIDE og SATA er tilgjengelig og kapasiteten er opp til 160 GB.

Nå kommer de store flash-diskene


Diskene er ikke bare små og har stor kapasitet, de bruker en teknologi som Adtron har utviklet og patentsøkt, som de kaller ArrayPro. De er nå oppe i en skrivehastighet på opptil 60 MByte i sekundet og en lesehastighet på nærmere 70 MB/sekund.

Disse hastighetene oppnår man på Flash bare ved parallell skriving, som i grove trekk tilsvarer RAID, men med langt flere moduler i rekkene.

En stor fordel er dessuten at søketiden på flashminne ligger i en helt annen størrelsesorden enn ved roterende disker. I praktisk bruk vil derfor slike disker være langt raskere enn harddisker med samme eller høyere overføringshastighet.

Nå kommer de store flash-diskene


Enda en fordel er at strømforbruket er langt lavere, og dermed varmeutviklingen.

Sikkerhet

Disse lagringsenhetene tilfredsstiller også høyere og mer spesielle krav til datasikkerhet. Blant annet kan de slettes på få skunder med en teknikke som Adtron kaller EraSure Clear, uten at det er mulig å gjenopprette dataene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neppe i din neste bærbare

Adtron selv definerer markedet som militære, romfart, industri og transportsektoren. Vi snakker om kunder som er villige til å betale for disse egenskapene fordi det dreier seg om virksomhetkritiske faktorer eller konkurransefortrinn.

De som synes det hadde vært kult med en flashdisk i den bærbare eller i MP3-spilleren må nok belage seg på å vente en stund.

Vi kontaktet den norske distributøren Datarespons, og fikk bekreftet at Adtrons flash-produkter selges til helt spesielle brukere. 24 GB koster rundt 5 000 (fem tusen) US dollar, mens 56 GB koster omkring 11 000 US dollar.

Da snakker vi ikke om utgavene beregnet på forsvar og romfart - de er dyrere.