Red-serien kommer med tre forskjellige kapasiteter. Foto: Produsenten
Red-serien kommer med tre forskjellige kapasiteter. Foto: ProdusentenVis mer

Nå kommer de røde harddiskene

Er dette siste skanse for harddiskene? WD introduserer ny serie.

Harddisker ser ikke en lys framtid i møte, hvis man ser noen år framover i tid. De kommer før eller siden til å bli erstattet av lagringsutstyr uten bevegelige deler. Men i mellomtiden er det definitivt bruk for dem, og stadig flere tar i bruk felles nettverkslagring - NAS.

Western Digital har nå lansert en ny serie med harddisker, som er spesielt designet for å brukes til felles nettverkslagring.

WD Red

Western Digital har lenge hatt egne serier for forskjellige formål: Green for lavt strømforbruk og minimalt med støy og varme, Blue for robust hverdagsbruk og Black for optimal ytelse.

Den nye Red-serien er laget for å brukes i NAS-enheter som rommer fra 1 til 5 enheter, typisk til hjemmebruk og i små virksomheter.

Vanlige harddisker er ikke laget for å kjøre 24/7, og firmwaren er heller ikke optimalisert for å kjøre i RAID-oppsett. Derfor vil både ytelse og holdbarhet utfordres når vanlige disker havner i en NAS-boks.

Det finnes også disker som er beregnet på NAS-bruk i større lagringssystemer, såkalte Enterprise-disker, men disse er vesentlig dyrere.

Med Red-serien har WD lagt vekt på mindre vibrasjoner og lav varmeutvikling, som er svært viktig når flere disker sitter i samme kabinett.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Artikkelen fortsetter under annonsen

NasWare

Firmwaren i Red-serien kalles NasWare og har flere viktige funksjoner. Den støtter ATA Streaming som er spesielt viktig når man skal forsyne flere brukere med flere forskjellige HD-videostrømmer samtidig.

SMART Command Transport legger til rette for overvåking av temperatur og ytelse, som gjør at NAS-enheten bedre kan håndtere viftestyring og andre parametre.

Intelligent feilkorreksjon er også støttet, som hindrer en disk i å bli frakoblet et RAID-oppsett og gir kortere gjenoppbyggingstid for RAID-oppsettet i tilfelle feil.

Det er også en liten strømreserve bygget inn, slik at disken fullfører den oppgaven som er aktiv i det øyeblikket det oppstår et strømbrudd.

Tre størrelser

Red-serien kommer i størrelser på 1 TB, 2 TB og 3 TB.

Rotasjonshastigheten varierer, men ytelsen ligger på rundt 145 MB/sek for alle diskene. Grensesnittet er SATA 6 GB/sek og det er 64 MB hurtigminne. Støynivået skal ligge mellom 21 og 24 dBA.

Prisene vil ligge på rundt 900 kroner, 1200 kroner og 1600 kroner for de tre utgavene og ventes til lager i Norge i slutten av juli 2012.