Nå kommer de enkle produktene for hjemmenettverk

Hvis du vil dele Internett og skriver mellom flere PCer hjemme, har prosessen så langt vært ganske omstendelig. Men nå lanserer Microsoft og 3Com en felles samlepakke som gjør det hele mye enklere.

Hjemmenettverk er brennaktuelt for langt flere enn datanerder for tiden. Med et slikt nettverk kan du f.eks. dele en internettforbindelse mellom flere hjemme-PCer. Et annet attraktivt bruksområde er deling av skriver, skanner og andre enheter.

LES OGSÅ:

Noen vil sikkert også synes det er moro å bruke hjemmenettverket til å spille spill. Tenk hvor moro det vil være å kjøre formel 1-løp mot naboen over nettverket. De aller fleste spill som lanseres nå, har nemlig en eller annen form for nettverksstøtte.

Klappet og klart

Nå kommer de enkle produktene for hjemmenettverk

Så langt har prosessen med å stable nettverket på beina vært alt for omstendelig for folk flest. Det er slett ikke alle som er komfortabel med å kjøpe nettverkskort og kabler i databutikken.

Fellesløsningen fra 3Com/Microsoft har fått navnet 3Com HomeConnect Home Network Ethernet product series, og i esken finner du alt du trenger for å lage nettverk i en fei. Microsoft leverer oppgradering til Windows 98 Second edition som er klargjort for hjemmenettverk, og 3Com leverer kabler og dingser.

Programmet som brukes for å sette opp nettverket heter Microsoft HomeClick, og tilbyr enkle veivisere for å få det hele til å virke.

En av medarbeiderne i vår redaksjon har allerede prøvd å sette opp hjemmenettverk på gamlemåten med Windows 98 Second Edition. Her kan du lese om erfaringene han gjorde med dette. Et annet alternativ er å dele samme PC og bare knytte til flere skjermer og tastaturer.

Raskt eller enkelt

3Com tilbyr to forskjellige pakker: én variant med vanlige nettverkskort i PCen, og én variant basert på USB.

For deg som ikke er redd for å operere i innvollene på en PC, tilbyr selskapet en pakke med håndbok, PCI nettverkskort, Ethernet Hub, kabler, plugger og all nødvednig programvare. I tillegg får du også med diverse Microsoft spill som egner seg for nettverk. Denne løsningen er rask, og har opp til 100 Mbps hastighet, men krever at du åpner PCene og setter inn kortene. HUBen er en såkalt DualSpeed HUB som støtter både 100 Mbps og 10 Mbps. Det gjør det lett å koble sammen nytt og gammelt utstyr.

En litt tregere, men mye enklere løsning, er å bruke USB-portene i PCene i stedet for nettverkskort. Det eneste du trenger å gjøre da er å plugge i et adapter i hver PC, koble til en hub og installere nødvendig programvare. Denne pakken farde samme funksjonene som løsningen som er basert på vanlige nettverkskort. Forskjellen er at den medfølgende HUBen og USB-adapterne bare støtter 10 Mbps Ethernet.

Det elegante med USB er også at du med letthet kan knytte til f.eks. en bærbar, eller svært enkelt utvide nettverket med flere PCer etter behov. På denne måten kan f.eks. naboen stikke innom med sin PC for å spille bilspill, og det eneste du trenger er å installere en enkel programvare, og plugge kabelen i USB-porten.

Begge disse løsningene er beregnet på to PCer. Hvis du trenger å koble til flere, kan dufå kjøpt utvidelsesløsninger som inneholder et nettverkskort eller USB-adapter, kabel og programvare. Du kan også blande de to løsningene og ha noen nettverkskort og noen USB-adaptere. Vi anbefaler da å starte med kortløsningen og å bygge ut med ekstra USB-adaptere etterpå. Da får du nemlig den raskeste HUBen slik at de PCene som har nettverkskort får full fart.

Snart i Norge

Produktene fra 3Com/Microsoft er så langt bare lansert i USA, men den norske representanten opplyser til DinSide at produktene også vil komme til Norge. Når dette skjer er ikke avgjort enda, og vi vet derfor heller ikke prisen.

Med utganspunkt i de amerikanske prisene er det likevel mulig å gi et anslag på prisnivået. Løsningen med nettverksort i PCen koster 180 dollar (1440 kroner) og løsningen med USB koster 190 dollar (1520 kroner). Prisene vil ganske sikkert bli noe høyere her hjemme, men blir likevel så rimelige at vi regner med at dette blir attraktivt for mange.