Nå kommer berøringsskjermene

Du trenger ikke lenger kjøpe ny maskin for å kunne styre den med fingrene.

Etter at Apple viste verden hvordan berøringsstyring kan fungere til det meste, har denne teknikken blitt et satsningsområde for hele bransjen. Alle typer maskiner finnes nå med berøringsskjerm, bortsett fra de stasjonære. Men nå får de også være med på leken: Samsung lanserer en 24-tommers PC-skjerm med berøringsstyring.

Berøringsskjermen

Skjermen heter SC770 og er naturlig nok optimalisert for bruk med Windows 8. Alle gester og fingerbevegelser med opp til ti fingre samtidig lar deg utføre alle operasjoner operativsystemet og nye apper kan by på.

Selve skjermen har et HD MVA-panel med oppløsning på 1920x1080 og stor betraktningsvinkel på 178 grader, altså på linje med IPS-paneler. Kontrasten er også svært høy, hele 5000:1 mens lysstyrken er på 250 cd/m2. Responstiden er oppgitt til 5 ms (GTG).

Skjermen kobles til med HDMI og har også USB-hub. 2x3 watts intern forsterker med tilhørende innebygde høyttalere er også med.

Et kritisk punkt for berøringsskjermer er hvilken vinkel de kan plasseres i. Hvis en slik skjerm står i samme posisjon som en vanlig PC-skjerm blir det svært slitsomt å betjene den med armene strukket framover.

To av de tre alt-i-ett-maskinene vi har testet så langt har mulighet for å legge skjermen flat ned på skrivebordet. Den kompliserte foten på maskinen fra Asus gjør at skjermflaten havner ganske høyt over bordplaten, mens løsningen fra Sony er betraktelig lavere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tredje alt-i-ett maskinen vi testet var Samsung DP700A7D og der var det ingen mulighet til å legge ned skjermen. Heller ikke den frittstående berøringsskjermen SC770 kan legges ned. Den står på en lav fot, men kan bare vippes 60 grader bakover.

Prisen på SC770 er foreløpig ikke kjent.

Nå kommer berøringsskjermene


Siste ord er ikke sagt i historien om hvordan berøringsstyring skal fungere på PC-skjermer. Men stående skjerm fungerer bare for sporadisk bruk eller når flere står ved en skjerm og alle får tilgang til å dra og styre maskinen uten å måtte sette seg ned og ta tak i mus og tastatur.

En liggende skjerm er langt mer ergonomisk, det blir som å bruke et stort nettbrett.

Les også vår test av Sony Vaio 20

Berøringsskjermen SC770 fra Samsung kommer i salg i løpet av første kvartal i 2013. Prisen er ikke oppgitt.