Nå kommer 2 GB CD-brennere

TDK har utviklet en ny CD-brenner som kan brenne plater på 2 GB. Den nye brenneren ventes på markedet allerede til våren.

I følge det danske nettmagasinet COMON har TDK vist frem den nye brenneren på CES-messen i Las Vegas tidligere denne uken. Teknologien som benyttes i brenneren har fått navnet ML (MultiLevel-Recording), som skal være utviklet av TDK selv i samarbeid med Plextor, Sanyo, Mitsubishi og Calimetrics.

Snart i alle CD-brennere?

Støtte for ML-teknologien sitter i en liten brikke, som i følge COMON enkelt kan bygges inn i vanlige CD-brennere under produksjonsprosessen. TDK håper dermed at teknologien vil bli raskt adoptert, også blant andre produsenter.

Brennere med støtte for ML-teknologien vil være fullt bakoverkompatible med dagens CDR- og CDRW-plater. Den første brenneren som TDK lanserer til høsten har en oppgitt skrivehastighet på 36x, noe som betyr at det vil ta rundt 6 minutter å fylle en 2 GB ML-plate. Vanlige CDR-plater brennes på 24x, og lesehastigheten er oppgitt til 40x.

Det ventes at nye plater med enda større kapasitet, først 2.6 GB og deretter 3.2 GB, vil være tilgjengelig om ikke så alt for lenge.

Billig alternativ til DVD-brenner

TDK anslår at den første brenneren vil ha en utsalgspris på rundt 199 amerikanske dollar, eller rundt 1.800 norske kroner. ML-R plater vil koste 1.99 dollar (ca 18 kroner), mens ML-RW plater (overskrivbare) vil koste 2.99 dollar (ca 27 kroner). Dermed blir ML-brenneren et rimelig alternativ til en DVD-brenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om ML-teknologien her