Nå kjøper vi PC-er igjen

Nettbrett-salget har stoppet kraftig opp, og ryktene om PC-ens død er betydelig overdrevet.

<b>BLIR MER POPULÆRT:</b> På årets IFA-messe i Berlin florerte det av hybridprodukter, PC-er som også kan brukes som nettbrett. Og de er penere, tynnere og bedre enn noensinne. Her er Lenovos nye Flex 2 avbildet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BLIR MER POPULÆRT: På årets IFA-messe i Berlin florerte det av hybridprodukter, PC-er som også kan brukes som nettbrett. Og de er penere, tynnere og bedre enn noensinne. Her er Lenovos nye Flex 2 avbildet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PC-ens død har blitt spådd i årevis. Inntoget av smarttelefonen, for å ikke snakke om nettbrettet, har fått salget av datamaskiner til å stupe.

Interessen for nettbrett har hatt en bratt kurve oppover helt siden Apple lanserte sin første iPad i 2010.

Da Elektronikkbransjen la frem salgstall for 2013 tidligere i år, kunne organisasjonene fortelle at nettbrettsalget her til lands var nesten doblet fra året før, mens salget av PC-er gikk ned med 16,4 prosent.

Les også: Tragiske PC-salgstall

Festen er over

Nye tall fra norske elektronikkkjeder tyder på at nettbrett-festen nå er over.

VAR BEKYMRET: Elkjøps innkjøpssjef for data, Erik Rosenlind, innrømmer at de var bekymret for PC-salget for 1,5 år siden. Men nå har det snudd ... Foto: JOAKIM MANGEN/ELKJØP
VAR BEKYMRET: Elkjøps innkjøpssjef for data, Erik Rosenlind, innrømmer at de var bekymret for PC-salget for 1,5 år siden. Men nå har det snudd ... Foto: JOAKIM MANGEN/ELKJØP Vis mer


I skolestartperioden fra august til september opplevde Elkjøp en nedgang i nettbrett-salget på 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig steg PC-salget med 20 prosent.

Og de er ikke alene:

For hos Komplett er trenden den samme. De har hatt en vekst i PC-salget på 20 prosent i tredje kvartal i år, målt mot samme kvartal i fjor. Og i samme periode hadde nettbrettsalget en flat utvikling.

Nådd toppen

- Vi tror definitivt at nettbrettet har nådd toppen. Det er en ekstremt moden produktgruppe, med den raskeste nedgangen vi noensinne har sett i elektronikkens historie, sier Erik Rosenlind, innkjøpssjef for data i Elkjøp til Dinside.

- Hva har skjedd?

- Nettbrett-produsentene har ikke så mye mer å gå på hva gjelder innovasjon: Formfaktoren er allerede på det tynneste og peneste, og skjermene på det skarpeste. Kjøpte du et nettbrett for både ett eller to år siden, har du ikke behov for å oppgradere med det første, svarer Rosenlind.

Les også: Begynner nettbrett-festen å ta slutt?

Ventet med PC-oppgraderingen

Samtidig ser elektronikkkjeden en markant økning i PC-salget, og som de selv sier: «Vekstrater på PC-er er det veldig mange år siden vi har sett».

- Eksplosjonen av nettbrett siden iPad har gjort at veldig mange har ventet med å oppgradere PC-ene sine, forklarer innkjøpssjefen i Elkjøp.

Men nå er de visstnok ute etter akkurat det. Elkjøp solgte dobbelt så mange PC-er som nettbrett i overnevnte periode.

Tallene kommer imidlertid ikke som noen stor overraskelse. I sommer meldte IDC at PC-salget har vokst kraftig i Europa, mer enn 40 prosent opp i enkelte land, skriver Digi.no.

Skifter PC oftere enn brett

SER EN TYDELIG TENDENS: Også i Komplett er trenden tydelig. PC-salget tiltar, mens nettbrett-salget begynner å bli mettet, forteller kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes. Foto: MORTEN RAKKE/KOMPLETT
SER EN TYDELIG TENDENS: Også i Komplett er trenden tydelig. PC-salget tiltar, mens nettbrett-salget begynner å bli mettet, forteller kommunikasjonsdirektør Ingebjørg Tollnes. Foto: MORTEN RAKKE/KOMPLETT Vis mer


En av årsakene til salgsveksten skal ifølge Elkjøp være at de såkalte hybridproduktene (PC og nettbrett i ett) begynner å bli velfungerende, og ikke minst ha en pris som er lav nok.

For et par år tilbake kostet de gjerne opp mot 10.000 kroner, mens nå er prisen gjerne det halve.

- Det har skjedd mye med PC-en på fire år. De har blitt tynne, lette, raske og fått berøringsskjerm, men er like gode til både produktivitet som konsumering. Nettbrettet er perfekt til konsumering, men ikke så godt egnet til produktivitet, mener Erik Rosenlind.

- En annen forklaring til tallene er at utskiftningsfrekvensen på nettbrett ser ut til å ligge på et betydelig lavere nivå enn for PC, forteller Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonsdirektør i Komplett, til Dinside.

I 2013: Få velger PC med berøringsskjerm

Windows XP-død snur fallet

Skolestart bruker alltid å være en god periode for elektronikkjedene med godt salg over hele fjøla, så det kan selvfølgelig være én forklaring på salgsveksten.

- Vi ser imidlertid ingen grunn til at det skal stoppe opp nå. Det virker som det er tid for å fornye PC-en i de tusen hjem. Det har blitt utsatt litt på grunn av nettbrettet, men PC-en er definitivt tilbake, sier Erik Rosenlind i Elkjøp.

Komplett er av samme oppfatning.

Det at Microsoft har kuttet støtten for Windows XP har også ført til at mange har måttet skiftet ut PC-ene sine, særlig i bedrifter, skriver Digi.

Les også: - For enkelt å skylde på Windows 8

Flere PC-produsenter sliter

FORSVINNER FRA DET NORSKE MARKEDET: Samsungs bærbare har fått strålende produktanmeldelser, blant annet av Dinside, men nå avvikles altså tilbudet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FORSVINNER FRA DET NORSKE MARKEDET: Samsungs bærbare har fått strålende produktanmeldelser, blant annet av Dinside, men nå avvikles altså tilbudet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Om PC-en er hundre prosent friskmeldt, er nok likevel for tidlig å si.

Elektronikkjedenes salgstall kommer omtrent samtidig med beskjeden om at Samsung legger ned PC-salget sitt her til lands, angivelig på grunn av dårlige salgstall.

På årets IFA-messe kunne Samsung bekrefte overfor Dinside at de nå kommer til å fokusere på mobile produkter som nettbrett og smarttelefoner.

Toshiba har også varslet at de vil trekke seg fra visse markeder på forbrukersiden, uten å ville spesifisere hvilke, skriver Digi.

Tidligere i år ble det dessuten klart at Sony selger unna sin PC-avdeling.

Er du blant dem som har kjøpt deg ny PC i det siste? Eller er du en av dem som heller velger nettbrett?