Apple TV-oppdatering gir norsk Siri

Nå kan vi endelig snakke norsk til nye Apple TV

Her er noe av det du kan si i mikrofonen.

NÅ VIRKER DEN: Med den siste oppdateringen av Apple TV, kan du bruke Siri-stemmesøket også på norsk. Foto: Pål Joakim Pollen
NÅ VIRKER DEN: Med den siste oppdateringen av Apple TV, kan du bruke Siri-stemmesøket også på norsk. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den foreløpig siste generasjonen av Apple TV ble sluppet før jul i 2015. Blant nyhetene i forhold til tidligere generasjoner var blant muligheten for å laste ned apper, en mer moderne fjernkontroll og muligheten til å bruke stemmen for å navigere på TV-en.

For oss nordmenn har det imidlertid vært dårlig med Siri-støtte på norsk, selv om det har vært mulig å snakke norsk med henne på iPhone siden iOS9-lanseringen i fjor høst.

Oppdateringer både her og der

Denne måneden oppdaterer Apple programvaren på nært sagt alle dingsene sine. iOS 10 ble nylig sluppet, Apple Watch-operativsystemet har blitt oppgradert, MacOS Sierra står for tur på datamaskinene og også Apple TV har mottatt en oppdatering denne uka.

Om du ikke har oppdatert ennå, finner du den under innstillinger, system og programvareoppdatering.

Nytt i tvOS

tvOS er altså navnet på operativsystemet som kjører på Apple TV, og i den nye versjonen er det flere nyheter:

  • Dark mode, altså muligheten til å gjøre brukergrensesnittet mørkt slik det var på tidligere Apple TV-modeller.
  • Automatiske app-nedlastinger. Velger du å aktivere dette, lastes såkalte universalapper (altså apper som fungerer på ulike typer enheter) ned til Apple TV så fort du kjøper dem på en annen enhet.
  • Bildeprogrammet er oppdatert slik at det gjenspeiler funksjonaliteten i iOS10, der du kan se automatisk grupperte bilder i såkalte «minner».
  • Ny Apple Music-app, blant annet med en ny oppdag-funksjon

Men kanskje det beste for oss nordmenn, er at Siri nå fungerer på norsk. Du aktiverer funksjonen under innstillinger, generelt, Siri.

Dette kan du si til Siri

Du henter frem Siri ved å holde mikrofonknappen inne på fjernkontrollen, og så kan du snakke norsk inn i fjernkontrollen for å utføre søk på Apple TV.

Her er noen fraser du kan prøve deg på:

FINN FILMEN: Her har vi spurt etter filmer med Bruce Willis. Foto: Pål Joakim Pollen
FINN FILMEN: Her har vi spurt etter filmer med Bruce Willis. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Søk etter film
Vis meg filmer med Bruce Willis - gjør et søk etter filmer der Bruce Willis er med. Tilsvarende kan du si vis meg populære actionfilmer eller bare hva skal jeg se i kveld?

Du kan videre snevre inn resultatet, for eksempel å trykke inn knappen på ny og si bare komedier, bare de fra 2016 eller og John Travolta om du vil kombinere med en skuespiller til.

Eller bare si det med en gang, selvsagt – vis meg komedier med Bruce Willis.

ENDELIG: Nå slipper du bomleie når filmen egentlig ligger på Netflix. Foto: Pål Joakim Pollen
ENDELIG: Nå slipper du bomleie når filmen egentlig ligger på Netflix. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Når du trykker deg inn på en film, er det kjekt at du også ser om den er tilgjengelig på flere tjenester enn iTunes – lite er tross alt så surt som å leie en film du kunne ha sett på Netflix om du bare visste at den lå der.

Siden Apple har åpnet API-er for slikt søk, vil vi anta at flere tjenester kommer etter, slik at det er mer enn Netflix å få treff i.

Søk i en spesiell tjeneste
Du kan også søke direkte i en tjeneste; for eksempel søk på YouTube etter Rihanna eller søk på Netflix etter Stranger Things. Gitt at Siri oppfatter det du sier, og ikke tror du sier "stranger fings", "stranger sings" eller andre ting (grrr), får du opp søkeresultat som forventet.

Du kan også bruke Siri når du er inne i en app som Netflix og starte noe direkte, for eksempel ved å si spill tredje episode av New Girl.

Vi har imidlertid ikke lykkes med det litt artige trikset amerikanerne kan gjøre, ved å be om å få spilt Friends-episoden der Edward Norton er med.

DISSE ER MED: Spør du «hvem spiller i denne filmen?» får du opp en remse med skuespillerne. Foto: Pål Joakim Pollen
DISSE ER MED: Spør du «hvem spiller i denne filmen?» får du opp en remse med skuespillerne. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mens du ser på

Du kan også bruke Siri mens du ser på en film eller TV-serie. Du kan for eksempel bruke kommandoer som:

Spol tilbake to minutter

Spill av fra begynnelsen

Hva sa hun? (da spoles det 10 sekunder tilbake og undertekster aktiveres)

Hvem spiller i denne filmen?

Slå på norske undertekster

Spill musikk

Apple Music er også integrert, så om du har lyst til å høre det siste albumet til Beyoncé eller noen hits fra 90-tallet, er det bare å trykke inn knappen og be om det, altså spill det siste albumet til Beyoncé eller spill populære sanger fra 90-tallet.

Eller bare spill den nye sangen til Karpe Diem, som da snurrer i gang «Gunerius». Lag en radiokanal basert på Massive Attack gir deg musikk som ligner. Spill Plush med Stone Temple Pilots som neste sang, gjør at denne kommer på når den gjeldende sangen er ferdig.

Du trenger for øvrig ikke å ha musikkappen åpen for å be om sånt. Det skal nevnes at Siri ikke er helt god på å tolke norsk og engelsk om hverandre slik vi beskriver over, og at det ofte tar noen forsøk, dessverre.

Ikke bare til film og musikk

Siri kan også gjøre mye annet rart. Du kan enkelt starte en app ved å si åpne Youtube eller lignende.

Hun kan også sjekke værmeldingen, for eksempel når du sier hvordan blir været i Bergen i morgen?

Eller sjekke hvordan det går med favorittlaget ditt. Under har vi spurt om hvordan det gikk med Liverpool i forrige kamp:

Det er så deilig, så deilig.
Det er så deilig, så deilig. Vis mer

Man kan også spørre om hvem de møter i neste runde (hvem møter Liverpool i neste kamp?).

Har du funnet noen kjekke Siri-kommandoer på Apple TV? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

LES OGSÅ:
Slik styrer du Apple TV med iPhone
Her er tilbehøret til Apple TV
Trikset som gir deg Apple TV-skjermsparerne på Mac