Nå kan du snart lage egne DVD-plater

Allerede til høsten planlegger HP å produsere spillere som gjør at du kan brenne egne DVD-plater. Men eletronikkgigantene har store problemer med å bli enige om standarden. Uenigheten er i ferd med å utvikle seg til den reneste krigstilstand av den samme typen som vi husker så alt for godt da valget sto mellom VHS og BETA.

De er de mektigste av elektronikkgigantene som ruster seg til kampen om den endelige standarden på DVD-plater. Som forbruker er det sannsynlig at du må velge mellom formatene DVD-RAM og DVD+RW hvis du vil brenne egne DVD-plater.

DVD-RAM er en standard som ble etablert av DVD-Forum forrige sommer. DVD-Forum er en organisasjon som i utgangspunktet består av Matsushita, Hitachi, Mitsubishi, Pioneer, Sony, Toshiba, Phillips m. fl. Standarden spesifiserer en lagringskapasitet på 2,6 GB på hver side av platen.

Ikke alle medlemmene av DVD-Forum var fornøyd med DVD-RAM, og en utbrytergruppe bestående av Sony, Phillips, HP, Mitsubishi, Ricoh og Yamaha har nå spesifisert DVD+RW. Denne standarden er en overskrivbar disk med en kapasitet på 3 GB. HP planlegger å slippe DVD+RW-spillere allerede til høsten, mens Mitsubishi starter produksjon av plater til formatet allerede i juli, foreløpig i et volum på 200 000 plater pr. mnd.

Utbrytergruppens planer om å benytte DVD-navnet har ikke falt i god jord hos de gjenværende medlemmene i DVD-Forum. Toshiba går så langt at de vil forsøke å stoppe bruken av navnet med rettslige forføyninger. Motparten svarer med at DVD er en generell betegnelse og ikke et produktnavn.

Enige om noe

Selv om partene kjemper innbitt for sine synspunkter blir de også enige om noen standardformater. Så langt er partene enige om DVD-video, DVD-ROM og DVD-R. Men det er fremdeles uenighet om DVD-Audio og det er lite som tyder på enighet med det første. Sony tjener store penger i form av lisenser på vanlige musikk-CDer, og vil selvsagt at denne standarden skal vare så lenge som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.