Nå kan du putte XP i lomma

Legg XP på en minneplugg, og kjør operativsystemet fra hvilken som helst PC. Det er faktisk veldig enkelt, takket være denne smarte løsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk om du kunne gjøre hvilken som helst PC til din "egen"? Altså at du satte deg ned ved nærmeste tilgjengelige PC, og i neste øyeblikk fikk du fram ditt skrivebord, med dine ikoner, innstillinger, programmer og filer - uansett tid og sted?

Det er slik mange håper fremtiden skal bli, men de fleste ser for seg at skrivebordet ditt ligger på Internett, og så får du tilgang til alt gjennom nettleseren. iCloud er et godt eksempel, men dette, og de andre løsningene som eksisterer, er fortsatt svært premature og begrensede i 2009.

Full, stedsuavhengig Windows med programmer

Nei, vi ønsker oss en fullverdig PC-opplevelse - Windows med alle programmene vi bruker til vanlig, uten begrensninger. Umulig? Slett ikke. Med en romslig og rask minneplugg eller ekstern harddisk, er det faktisk temmelig enkelt å få til - allerede i dag.

Og at det er en nyttig sak, kan ingen komme fra. Bare les videre, så skal du se.

Portabel virtuell PC

Takket være programmet VirtualBox fra Sun, som nå har kommet i en såkalt Portable App-utgave som ikke trenger installasjon, kan du kjøre Windows - eller andre operativsystemer for den saks skyld, uten å måtte installere noe som helst på vertsmaskinen du kjører løsningen på.

Det betyr at det ikke spiller noen rolle om du har kun har begrenset tilgang på PC-en du jobber på, noe som ofte er tilfelle på skoler og offentlige steder. Du trenger bare tilgang til en ledig USB-port som du kan sette minnepluggen i.

Deretter kjører du programmet "Portable VirtualBox" direkte fra minnepluggen, og straks vil du kunne starte opp Windows XP i sitt eget, beskyttede miljø, i et programvindu på skrivebordet! Hvis du vil kan du maksimere vinduet, og ingen vil oppdage at du egentlig kjører en virtuell datamaskin.

Lisensen og aktiveringen av XP knyttes kun til den virtuelle PC-en på minnepluggen. Du vil derfor ikke få spørsmål om å aktivere XP på nytt dersom du putter minnepluggen i en annen PC

Alle endringer du gjør, lagres i en fil på minnepluggen, som fungerer som en virtuell harddisk. Det spiller altså ingen rolle hvilken maskin du jobber på, alt ligger lagret på minnepluggen, og skulle du få virus i din virtuelle virkelighet, vil det ikke på noen som helst påvirke den fysiske maskinen du kjører den på. Ganske enkelt genialt!

Jepp, du ser riktig. Windows XP i et vindu på skrivebordet i Windows Vista. Og det funker overraskende bra, med det rette utstyret.
Jepp, du ser riktig. Windows XP i et vindu på skrivebordet i Windows Vista. Og det funker overraskende bra, med det rette utstyret. Vis mer


Startet på 20 sekunder

I det siste har ytelsen blitt betraktelig bedre i slike virtuelle PC-er, og med riktig maskinvare og rask minneplugg/ekstern harddisk blir det vanskeligere og vanskeligere å oppdage de store ytelsesforskjellene.

Vi installerte Windows XP Professional i en virtuell PC på en meget rask minneplugg (25 MB pr sek skrivehastighet, 30 MB pr sekund lesehastighet), noe som er en forutsetning for å unngå sirup-opplevelsen.

Oppstart av den virtuelle XP-en vår gikk unna på under 20 sekunder, på en verts-PC med Core 2 Duo E8400-prosessor og 4 GB internminne. Husk at ytelsen er klart best på PC-er som har støtte for virtualisering. I praksis har du ikke det dersom PC-en din er utstyrt med Sempron-, Pentium eller Celeron-prosessor.

Merket nesten ikke forskjell

exFAT er som skapt for romslige minneplugger.
exFAT er som skapt for romslige minneplugger. Vis mer


I vårt tilfelle var ytelsen så høy at ved normale PC-operasjoner som surfing på nettet, jobbing med dokumenter, musikkavspilling og lignende, var det nærmest umulig å avsløre at vi kjørte alt i et virtuelt miljø. Overraskende raskt gikk det.

Du kan selvsagt også - med fordel - bytte ut minnepluggen med en ekstern harddisk. Det vil normalt både gi deg bedre ytelse og flere gigabytes å boltre deg på. Vi vil uansett anbefale minneplugger/harddisker med minimum 8 GB ledig plass hvis du skal installere XP på den, med mindre du har begrensede behov hva angår programinstallasjoner og brukerfiler.

Unngå FAT32

Husk også å formatere minnepluggen/harddisken med et annet filformat enn FAT32, på grunn av filbegrensningen på 4 GB. Den virtuelle PC-en din installeres nemlig i én fil, som vokser etter hvert som du installerer programmer og lagrer filer i det virtuelle operativsystemet. De fleste vil velge NTFS, men sjekk også ut nyheten exFAT, som blant annet utnytter plassen på minnepluggen bedre.

Du kan lese mer om VirtualBox på virtualbox.org. Der kan du også laste ned versjonen som krever installasjon. Den portable versjonen av VirtualBox laster du ned herfra.

Hvis du ønsker å få hjelp til å installere Windows i VirtualBox, har vi laget en fin guide til deg her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!