Nå kan du laste ned ny Explorer

Versjon 9 er endelig ferdig og klar til nedlasting.

Internet Explorer. En gang var den førstevalget for mer enn 9 av 10 som ville surfe på nettet. De siste årene har populariteten sunket betydelig, men de fleste ferske målinger viser at Microsofts nettleser fortsatt har en global markedsandel på godt over 50%.

Nå håper Microsoft at trenden igjen vil snu, med lanseringen av Internet Explorer 9. Nettleseren har fått et nytt utseende, og det aller meste under panseret er forandret og forbedret siden forrige versjon.

Her er noen av de viktigste nyhetene og forbedringene:

Nytt grensesnitt
Mer kompakt enn tidligere, for eksempel er arkfanene flyttet opp til adresselinjen, og de fleste vanlige kommandoene får du tilgang til når du klikker på Verktøy-knappen helt til høyre påsamme linje. Ved siden av denne finner du Favoritter-knappen, som viser deg bokmerkene dine.

Festede områder
Nettsider du besøker ofte kan du feste til oppgavelinjen i Windows 7, som om det var programmer. Dette gjør du ved å dra ikonet til venstre for nettadressen, og slippe det på oppgavelinjen.

Nå kan du laste ned ny Explorer


Nedlastingsbehandling
Internet Explorer er den eneste av de store nettleserne som har manglet en måte å organisere nedlastinger, pause og gjenoppta avbrutte nedlastinger. dette er omsider på plass i Internet Explorer 9.

Nå kan du laste ned ny Explorer


Bedre faner
Som i Firefox og Chrome kan du nå løsrive arkfaner ved å dra dem ut fra selve programvinduet. Da vil den aktuelle arkfanen åpnes i et eget programvindu, slik at du for eksempel kan ordne to nettsider side ved side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan du laste ned ny Explorer


Når du åpner en ny arkfane får du nå oversikt over hvilke sider du besøker oftest. Hver nettside har egen fargekode, og en horisontal linje viser hvor ofte du besøker siden.

Nå kan du laste ned ny Explorer


Bedre søk
Søkefeltet øverst til høyre er borte. Skal du søke nå, er det bare å skrive inn søkeordene i adressefeltet. Det søkes mens du skriver. Du kan enkelt velge mellom forskjellige søkemotorer hvis du ikke er fornøyd med standardsøket fra Bing.

Nå kan du laste ned ny Explorer


Ny varslingslinje
Nederst i programvinduet vil du finne meldinger fra systemet, men du trenger ikke å ta stilling til dem før du er klar. I mellomtiden kan du surfe som vanlig.

Nå kan du laste ned ny Explorer


Ytelsesrådgivning
Har du installert verktøylinjer og diverse tillegg til nettleseren og sliter med at ytelsen har gått ned? Med Ytelsesrådgivning kan du raskt se hvilke elementer som forsinker hastigheten, og kan deaktivere verstingene med ett trykk.

Nå kan du laste ned ny Explorer


Under overflaten
I tillegg til alle disse nyhetene og forbedringene er det meste på innsiden også oppgradert. Det skal ha ført til bedre hastigheter, blant annet gjennom gjennom å overføre mer av belastningen fra prosessoren til grafikkortet, bedre støtte for webstandarder (inkludert HTML5) og bedre sikkerhet (for eksempel beskyttelse mot sporing av aktiviteter, ActiveX-filtrering mm).

Du finner mer informasjon og kan laste ned Internet Explorer 9 fra denne siden (skal være tilgjengelig fra 0600 norsk tid). Nettleseren krever imidlertid at du har Windows Vista eller nyere.

Les også: Nå vil Microsoft begrave sin egen nettleser