Nå kan du laste ned Internet Explorer 5 beta

Hvis du er en av de tøffe databrukerne som tør leve litt farlig med PCen din, kan du nå laste ned et beta av Internet Explorer 5.

Betaer av viktige programmer er alltid litt risikable å installere på PCen. Men når Microsoft tør å gjøre den tilgjengelig for nedlasting på nettet, kan du være rimelig sikker på at den fungerer sånn noenlunde stabilt.

Da vi installerte og testet den første betaen for en tid tilbake, viste den klare tendenser på at kildekoden var raskere enn Netscape og Internet Explorer 4. Men etter en tid ble det såpass plagsomt med alle krasjene at vi valgte å avinstallere den igjen. Nå forsøker vi på nytt og krysser fingrene.

Det er ikke mange synlige forandringer i grensesnittet på IE 4.0 og IE 5.0, men det er en del viktige forbedringer som det kan være verdt å kikke nærmere på.

Forbedret installasjon

Innvendigene mot Internet Explorer har som kjent gått på at programmet i alt for stor grad blander seg inn i operativsystemets indre anliggender, og at pakken har vært alt for stor. Noen synes dette er OK, andre har fått systemkrasj og har vært nødt til å installere hele maskinen på nytt.

Internet Explorer 5.0 er forbedret på dette. Nå kan du velge hvilke deler av systemet du ønsker å installere. Du kan til og med kunne velge om du vil ha javastøtte eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ønsker å installere betaen, kan du gå til Microsoft sine Internet Explorer sider på nettet. Når du skal installere, trenger du ikke laste ned mer enn akkurat det du vil ha. prosedyren er at du først laster ned et "nedlastingsprogram" på ca. 400 KB som gjør deg i stand til å velge ut akkurat de komponentene du vil.

Farlig Intellisense

Microsoft har utvidet funksjonen som fullfører webadresser til også å fullføre innholdet i skjemafelter. Hvis dette er et påloggingsbilde, bør du ikke følge Microsofts forslag om å lagre dette til neste gang. For andre mindre viktige skjemaer virker jo dette som en OK tanke, men betaen har litt problemer med å gjøre jobben fort nok. Heldigvis kan dette kobles ut.

Forbedret søk

Internett er jo i ferd med å bli enormt stort, og det er slett ikke lett å finne det man jakter på. Microsofts forslag til løsning på dette er noen nye funksjoner for å raffinere søket bedre allerede i nettleseren. Klikker du Search, vil du kunne angi om du er på jakt etter en person, et firma, en webside eller du kan til og med søke i dine egne tidligere søk.

Finne veien tilbake

Hvem har ikke prøvd å finne veien tilbake til ett eller annet nettsted som hadde akkurat den informasjonen som var viktig? Hvis du ikke har satt bokmerke, blir dette komplisert. I IE5 er dette forsøkt løst ved at du kan lete gjennom linkene som er lagret lokalt (History) på mange forskjellige måter. Du kan sortere på tid, på innhold eller i forhold til antall besøk. Du kan også søke i linkene som ligger lokalt på maskinen.

Bedre organisering av bokmerker

Nå kan du laste ned Internet Explorer 5 beta

Bokmerkesamlingen er viktig for mange Internettbrukere, og IE 5.0. gir muligheter for bedre organisering enn forgjengeren. Nå kan du selv bestemme rekkefølgen, eller du kan sortere alfabetisk. Du vil også finne en funksjon for å importere bokmerker fra HTML-filer (les Netscape), og du kan også eksportere bokmerkene som en HTML-fil.

Lagre hele sider

Hvis du ønsker å ta vare på en komplett side med grafikk og det hele, har IE 5.0. nå fått en funksjon for dette. Tidligere ble bare selve HTML-filen lagret, ikke grafikken.

Utviklernytt

IE 5.0. har også fått en rekke forbedringer som skal gjøre det enklere for utviklere å lage dynamiske web-sider. Dette vil nok først og fremst være interessant for utviklere av Intranett. De nye funksjonene er jo ikke kompatible med eldre nettlesere, og egner seg derfor ikke til publisering på Internett. Microsoft vil frigi koden slik at hvem som helst kan legge funksjonaliteten inn i sine nettlesere. Men det gjenstår å se om dette blir standard. Mer informasjon om dette finner du på Site Builder Network