Nå kan du laste ned BeOS - helt gratis

Vi har tidligere testet BeOS, som er et gratis alternativ til Windows. Nå er BeOS 5 klart til nedlasting, og hvis du vil teste, kan du installere det i tillegg til Windows. Og når systemet starter på 20 sekunder, er det kanskje verdt et forsøk?

OPPDATERT: Vi har nettopp mottatt melding fra Be om at BeOS 5 er klar til nedlasting, og på denne siden finner du mer informasjon. Dette er en link til den europeiske nettsiden, og sent i går kveld var den amerikanske nede for telling. I følge nyhetstjenesten news.com har mer enn 100.000 potensielle brukere meldt sin interesse, og Be klarer ikke å håndtere alle som ønsker å laste ned.

Det er selvsagt ikke lett å utfordre Microsoft på operativsystemer, og BeOS forsøker å gjøre dette ved å gi bort systemet til privatpersoner. Firmabrukere må fremdeles betale, og en fullversjon koster da 99 dollar. Vær oppmerksom på at den personlige utgaven har noen få begrensninger, som Be påstår har sammenheng med at hele operativsystemet skal kunne lastes ned i en stor fil.

Hensikten med å gi BeOS bort gratis er selvsagt å gjøre teknologien synlig for publikum på en smart måte. Alt som er gratis får god mediedekning og større utbredelse enn om alle måtte betale - uansett hva du får gratis. Denne strategien kan godt vise seg å være smart. Bare tenk på hva som har skjedd med Linux.

Ved siden av Windows

Den nye versjonen av BeOS kan installeres på en PC uten å fjerne Windows, og uten at du trenger å partisjonere harddisken på nytt. BeOS installeres som én stor fil, og kan derfor kjøres ved siden av. Det gir en lang rekke brukere, som normalt ikke ville sette opp maskinen helt på nytt, en sjanse til å teste ut systemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BeOS virker også på noen Power-Mac-maskiner, men er ikke like godt tilpasset for Mac.

Noe for deg?

Så langt har BeOS vært fremholdt som et alternativ for produsenter av media (musikk og video) fordi systemet har en uovertruffen evne til å håndtere tunge mediastrømmer. Nå vil imidlertid selskapet endre fokus mot generell bruk av ny Internett-teknologi, og planen er å tilby et system som håndterer visning av media på en god måte. Dette stemmer jo selvsagt godt med at BeOS kan håndtere tung media, men fokus er altså endret fra produsenter til sluttbruker.

Starter på 20 sekunder

Vi har tidligere installert og testet BeOS på noen PCer i redaksjonen. I denne artikkelen finner du en rekke skjermbilder og våre erfaringer med versjon 4 av systemet.

Versjon 5 har en rekke nyheter, og i skrytemateriellet til Be vises det blant annet til at hele systemet starter på 20 sekunder. Systemet har også (fremdeles i følge Be) mye bedre fleroppgavekjøring (eng. multitasking), og det betyr at du kan starte nye programmer og prosesser umiddelbart.

Alle som bruker Windows 9.x vet at når et program krasjer på PCen, ja da er det like godt å starte hele PCen på nytt. I BeOS kjører hvert enkelt program i isolerte minneområder (som i Windows NT), og det betyr at du faktisk kan stenge et program som har sviktet og starte det på nytt - uten å starte hele maskinen på nytt. For en deilig verden det ville bli hvis også Windows 98 var slik...

Be-systemet kommer med nettleser, epost-klient, mediaavspiller og en rekke andre, mindre programmer. Men hva med vanlige programmer som tekstbehandlere og regneark? Og hva skjer når du skal utveksle slike dokumenter med resten av verden? Be påstår (selvsagt) at utvalget av programmer er stort nok, men vi er i tvil. I listen på nettstedet til Be er det listet opp hvilke programmer som er tilgjengelige, og her er utvalget svært magert.

Tilgjengelig nå

Hele pakken er nå tilgjengelig for nedlasting. Pakken er på mellom 40 og 60 MB, så modembrukere med 28,8 Kbps-forbindelse bør kanskje tenke seg om to ganger? Fra denne siden er det bare å gyve løs på det.