Nå kan du gjøre DV-kupp

Digitale videokameraer til gi-bort-priser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Kvaliteten på DV-opptak behøver imidlertid ikke stå tilbake for den du får på harddisk- eller flashminnebaserte kameraer, og ofte er den faktisk bedre.»


Båndets dager er talte. Vi har hørt det gang på gang, og på de fleste fronter har båndet måtte vike for andre lagringsformer, enten det er snakk om optiske plater som CD og DVD, flashminne eller harddisk.

Lever fortsatt

På ett område har båndet imidlertid overlevd lenge; i videokameraene. Det selges fortsatt en del DV-kameraer, men markedet har gått kraftig tilbake de siste årene. Disse kameraene bruker små kassetter med bånd, kalt mini-DV, og kapasiteten er som regel 45 eller 60 minutter.

- Vi selger fortsatt litt, men det går mer på harddisk/flash baserte kameraer nå, forteller Hilde Hansen hos nettbutikken Multicom.

- Vi selger mindre DV-kameraer nå totalt enn før, men har faktisk økt salget litt i det billigste segmentet, i klassen mellom 2-3000 kroner, forteller daglig leder Petter Aaland hos PS.no.

Og det er kanskje ikke så rart, for nå får du ekstremt mye for pengene.

Under tusenlappen

Dersom du ikke er opptatt av å redigere materialet i etterkant, er det i øyeblikket mulig å gjøre mange kupp på DV-fronten. Prisene har regelrett rast den siste tiden, og i skrivende stund får du for eksempel en modell fra Samsung til under 1000 kroner hos MPX.no og Komplett.no:

image: Nå kan du gjøre DV-kupp


VP-D381 har 34x optisk zoom og 2,7 tommers vridbar skjerm, og filmer naturligvis i ekte bredformat.

Går du opp noen hundrelapper får du straks mye å velge i. Dette Sony-kameraet koster for eksempel 1.295 kroner hos Elkjop.no:

image: Nå kan du gjøre DV-kupp


DCRHC51 har blant annet 40x optisk zoom, samt en 2,5" berøringsskjerm.

Hva med kvaliteten

Kvaliteten på DV-opptak behøver imidlertid ikke stå tilbake for den du får på harddisk- eller flashminnebaserte kameraer, og ofte er den faktisk bedre. Det henger blant annet sammen med at signalene ofte komprimeres hardere på disse enn på DV-kameraer, og at kameraene ofte er større, og dermed gir mulighet for bedre optikk.

Hva med deg?

Bruker du videokamera? (Avsluttet)
Sjelden(47%) 346
Aldri, bruker evt mobiltelefon eller digitalkamera(31%) 229
Ja, mye!(22%) 159
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den største ulempen med bånd er først og fremst at spolingen gjør det vanskeligere å finne nøyaktig det klippet/opptaket du er ute etter, og selvfølgelig at overføring av opptak til datamaskinen er mer tidkrevende og krever bearbeidelse i større grad enn filbaserte løsninger.

Det er også kun de færreste bånd-løsningene som byr på oppløsning på mer enn 720 x 576 piksler, altså det som kalles SD (Standard Definition). Har du en stor TV (37 tommer eller større), vil kanskje et HD-oppløst kamera være mer passende, men det er ikke ensbetydende med bedre kvalitet.

(Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet noen av de omtalte modellene, men uttaler oss på generell basis).

Les også:
5 tips om egen HD-video