Torsdag åpner Norid for ordinære søknader om priv.no-adresser.
Torsdag åpner Norid for ordinære søknader om priv.no-adresser.Vis mer

Nå kan du få privat .no-adresse

Fra og med i morgen klokka 10 får privatpersoner søke om egne priv.no-domener.

Tidligere i år ble det besluttet at norske privatpersoner skal få lov til å registrere sitt eget domene med .no-endelse. Tidligere har denne muligheten vært forbeholdt bedrifter og andre virksomheter.

Skjønt, noe toppdomene får du ikke, det blir liggende under priv.no. Du kan for eksempel søke om å få adressen familienavn.priv.no, elisabethblirfemti.priv.no eller hva som helst, så lenge det ikke er i strid med norsk lov eller bryte med andre rettigheter.

Les også: Åpner for nye toppdomener

Frittstående og evigvarende

Et slik privat domene blir ikke knyttet til noen tjenesteleverandør. Det betyr at du i praksis kan bruke den fritt som du selv ønsker, bruke et webhotell eller sette opp din egen web- og epostserver om du vil. Domenenavnet med e-postadresser kan man benytte resten av livet, skriver Post- og teletilsynet i en pressemelding.

I perioden 6. - 14. juni åpnet Norid for forhåndssøking, og mottok totalt rundt 2000 søknader om 1600 unike domenenavn. I dag gjennomføres loddtrekning blant dem som har søkt om samme navn, og fra og med i morgen klokka 10 åpner mottaket for ordinære søknader.

Og da er det først til mølla-prinsippet som gjelder, skriver Norid på sine sider.

Ikke alle kan søke

Hver person kan ha inntil fem domenenavn under priv.no, registreringen koster 60 kroner i engangsavgift, og deretter tilkommer 60 kroner i årsavgift for hvert domenenavn. I tillegg kommer kostnader knyttet til leie av serverplass (webhosting) Det er imidlertid noen grunnleggende krav som må tilfredsstilles dersom du får lyst til å søke om eget domenenavn, som ifølge Norid er følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Du må være bosatt i Norge
  • Du må være registrert i Folkeregisteret
  • Du må være over 18 år.
  • Hvordan du går fram når du søker, finner du mer informasjon om her.

    Les også: Lag hjemmeside på 1-2-3