Nå kan du avsløre nettleverandøren din

Er BitTorrent så kjapt som det burde være?

Flere nettleverandører verden om begrenser enkelte typer datatrafikk.

Spesielt har BitTorrent-relatert trafikk vært utsatt - den stadig populære fildelingsprotokollen står for en veldig stor andel av den totale trafikken på Internett, og hvis ikke nettleverandøren har kapasitet nok, er det mange som velger å strupe BitTorrent-trafikken for å få kapasitet nok til å selge produktet sitt til flere kunder.

Les mer om BitTorrent

Dette strider imidlertid mot konseptet Nettnøytralitet (Wikipedia), hvis tilhengere mener at nettleverandørene ikke bør ha lov til å begrense enkelte typer trafikk for å favorisere andre. Sommeren 2006 ble det for eksempel avslørt at NextGenTel begrenset båndbredden for de som brukte NRKs nett-TV (kilde), noe som ble rettet opp noen måneder senere.

Hvis du vil vite mer, kan du se denne videoen:


Sjekk din nettleverandør!

Google har nå lansert M-Lab, som består av flere nettjenester for å måle nettverkstrafikken. En av tjenesten heter Glasnost, og er laget for å gi deg mulighet til å teste om nettleverandøren din struper BitTorrent-trafikken.

Testen fungerer ved at du starter en Java-applet som foretar en rekke målinger over noen minutter. Den simulerer BitTorrent-trafikk og sammelingner med trafikk du får via "vanlig" opp- og nedlasting. Deretter får du se hvilken hastighet som er oppnådd, og hvis avviket er stort, får du beskjed om at nettleverandøren din sannsynligvis struper trafikken via BitTorrent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glasnost-testen gjøres både over den "vanlige" BitTorrent-porten og en vilkårlig port med høyt tall. Da vi testet med en ADSL-linje fra Telenor, fikk vi faktisk litt høyere fart på BitTorrent-trafikken i alle tilfellene, og Glasnost kunne dermed konkludere med at trafikken ikke var strupet.

Dog er det mange, spesielt i USA, som opplever at nettleverandøren deres struper trafikken, noe du kan se på dette kartet som er generert av Glasnost:

Nå kan du avsløre nettleverandøren din


Les mer om M-Lab, eller ta testen her: Glasnost

Hva med din nettleverandør? Post gjerne erfaringer i debatten under artikkelen.