Nå kan data og elektronikk bli dyrere

Japanske giganter stopper produksjonen.

Japan spiller en svært sentral rolle på mange fronter innen elektronikk- og IT-industrien, og det kommer sannsynligvis til å merkes godt i tiden som kommer. Nå melder blant andre Toshiba og Hitachi at jordskjelvet, tsunamien og problemene i etterkant har ført til at de stopper produksjonen av LCD-skjermer ved flere av sine fabrikker.

Det danske magasinet ComOn melder at dette i første omgang går mest ut over leveransen av LCD-skjermer til mobiltelefoner og andre håndholdte enheter, og at det kan føre til mangel av skjermer til produksjon i tiden som kommer.

Tidligere har Toshiba stengt en fabrikk som står for rundt 40% av verdens samlede produksjon av NAND-flashminne, som brukes i mobiler, nettbrett og SSD-er.

Kan ta tid

Toshiba forteller videre at det vil ta tid å få kalibrert de følsomme maskinene igjen etter jordskjelvet, mens Hitachi har innstilt LCD-produksjonen ved enkelte fabrikker foreløpig i én måned.

Også mange andre fabrikker i landet har måttet stoppe produksjonen midlertidig. Blant annet melder PC-produsenten Lenovo om at de får store utfordringer med PC-produksjonen, fordi batteriprodusenten deres i Japan har problemer. Ifølge ComOn jobber de med å finne nye leverandører andre steder, men at de neppe vil være i stand til å dekke etterspørselen på kort sikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En naturlig følge av problemene vil være manglende tilgang på produkter i hyllene, med tilhørende høyere priser for forbrukerne, melder blant andre Technewsdaily.com. Det avhenger selvsagt av hvor lang tid det vil ta før situasjonen i landet har stabilisert seg.

- Rammer de små verst

Apple derimot, skal være mindre rammet enn mange andre produsenter. Det skyldes at selskapet skal ha inngått meget fordelaktige avtaler med leverandørene sine, som sikrer at de får fortrinnsbehandling, skriver ComOn.

Også nettstedet ZDNet har gått grundig inn i situasjonen, og tror at ikke bare Apple, men flere av de andre store elektronikkprodusenter vil bli prioritert i de fabrikkene der produksjonen er redusert. Hvis det er tilfelle kan det på kort sikt være dårlig nytt for de små produsentene.

Flere ferske datasaker.