Nå kan Chromecast styres med TV-fjernkontrollen

Ny oppdatering gir flere HDMI-CEC-funksjoner.

<strong>POPULÆR PINNE:</strong> Google Chromecast lar deg strømme innhold fra mobil, nettbrett og PC direkte til TV. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
POPULÆR PINNE: Google Chromecast lar deg strømme innhold fra mobil, nettbrett og PC direkte til TV. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Googles lille mediepinne Chromecast har vært svært populær her til lands.

Med en prislapp på 300 kroner stikker man Chromecast inn i en HDMI-port i TV-en, supplerer med strøm (gjerne via TV-ens USB-port om den har en) og deretter kan man «caste» både bilder, lyd og film fra mobiltelefoner, nettbrett og PC-er trådløst til TV-en. Sist nå er at også HBO får Chromecast-støtte.

TEST: Google Chromecast

Bedre HDMI-CEC-støtte

HDMI-CEC ble introdusert allerede med HDMI versjon 1.3, og gjør at du kan bruke TV-fjernkontrollen din til å styre tilkoblede enheter.

En annen fordel med HDMI-CEC er at TV-en automatisk kan hoppe over til riktig inngangskilde når du slår på kilden – altså at du for eksempel kan slå på spillkonsollen din, hvorpå TV-en også slår seg på, og det på riktig «kanal».

Sistnevnte er allerede mulig på Chromecast. Har du den plugget i en HDMI-port med støtte for HDMI-CEC (og aktivert det via TV-ens menyer), vil TV-en automatisk bytte til den aktuelle HDMI-inngangen om du caster innhold til Chromecast.

KOBLES SLIK: Chromecast stikkes inn i en HDMI-inngang på TV-en og henter strøm fra USB-porten, eller fra en USB-lader om du ikke har en ledig port i TV-en. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KOBLES SLIK: Chromecast stikkes inn i en HDMI-inngang på TV-en og henter strøm fra USB-porten, eller fra en USB-lader om du ikke har en ledig port i TV-en. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


PS! Mange TV-produsenter har valgt å gi HDMI-CEC et annet navn. Eksempelvis kaller Sony det for Bravia Sync, Panasonic kaller det Viera Link og Samsung Anynet+.

LES OGSÅ: Ti kjekke Chromecast-tips

Styr med fjernkontrollen

I den siste oppdateringen har Chromecast også fått støtte for pause/avspilling via HDMI-CEC. Da slipper du med andre ord å dra frem telefonen eller nettbrettet for å pause avspillingen – nå kan du gjøre det med TV-ens fjernkontroll, gitt at du har en TV som støtter HDMI-CEC og har pause-knapp på fjernkontrollen.

En åpenbar fordel er situasjonen der noen ringer deg – da er det klønete å måtte hoppe ut av samtalen for å pause avspillingen på TV.

Merk at ikke alle strømmetjenester støtter dette ennå – det fungerer for eksempel både på YouTube, Allcast og Plex, men foreløpig ikke på Netflix.

>> Flere artikler om Chromecast