Nå kan alle installere Chromium OS

Har du en gammel PC liggende kan dette være verdt et forsøk.

<strong>TREG MASKIN?</strong> Chromium OS er såpass lettbeint at det kan gi nytt liv til en eldre PC. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TREG MASKIN? Chromium OS er såpass lettbeint at det kan gi nytt liv til en eldre PC. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På det norske markedet finnes det nå flere bærbare PC-er som kjører Googles operativsystem Chrome OS.

Dette er et veldig «lett» operativsystem og stiller lave krav til maskinvare. Derfor kan PC-ene også lages ganske billige og lette, og med god batteritid – i hvert fall i forhold til prislappen, som typisk ligger på 2-3.000 kroner.

LES OGSÅ: Fordeler og ulemper med Chromebook

Google har bygget Chrome OS på det åpne kildekodeprosjektet Chromium OS. Forskjellene er ikke veldig store, men blant annet har Google lagt til støtte for automatisk oppdatering av operativsystemet, Adobe Flash og en håndfull andre ting.

Kan installeres av alle

Med CloudReady kan du installere Chromium OS på en hvilken som helst PC. Måten dette fungerer på er at du først installerer operativsystemet på en minnepinne og deretter kjører en omstart av PC-en der du «livebooter» direkte fra minnepinnen, som det kalles.

Det gjør det mulig å teste ut operativsystemet uten at du tukler med resten av maskinen, slik at du kan påse at alt fungerer som det skal og vurdere om dette er noe du synes er bedre enn før. Spesielt vil nok eldre (og trege) maskiner kunne oppleves langt raskere med dette lettvekter-operativsystemet, selv om det er et operativsystem som primært baserer seg på at du har tilgang til internett.

Er du fornøyd kan du så eventuelt velge å installere operativsystemet på harddisken i maskinen. Det gjør at alt innhold slettes (så sørg i så fall for å ta sikkerhetskopi av viktige filer først) og gjør hele maskinen din til en «Chromebook».

LES OGSÅ: Gode nyheter for Chromebook-eiere

Krever minnepinne

Som nevnt trenger du en USB-minnepinne for å komme igang, og den må, i følge instruksjonene være på enten 8GB eller 16GB.

Man bruker så gjenopprettelsesverktøy for Chromebook for å legge operativsystemet på minnepinnen.

Når jobben er gjort, må du restarte maskinen og eventuelt gå inn i BIOS-innstillingene for å aktivere støtte for oppstart via USB-disk. Hvordan du gjør dette varierer fra produsent til produsent, men Neverware har laget en instruksjonsvideo om hvordan du gjør det på maskiner fra en håndfull PC-produsenter.

Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet selv, men har du, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under om hvordan det gikk.

Lenker:
Neverware CloudReady | instruksjoner

LES OGSÅ: Fem gratis Windows 10-alternativer