SLETTES SNART: 5. februar sletter Flickr alle bildene dine, bortsett fra de 1.000 siste, om du ikke betaler for deg. Foto: Pål Joakim Pollen
SLETTES SNART: 5. februar sletter Flickr alle bildene dine, bortsett fra de 1.000 siste, om du ikke betaler for deg. Foto: Pål Joakim PollenVis mer

Hvordan laste ned bilder fra Flickr

Nå har du dårlig tid – snart begynner Flickr slettingen

Om du ikke betaler for Flickr kan du snart bare ha 1.000 bilder lagret der.

Flickr er én av de eldste bildetjenestene på nett og ble lansert allerede i 2004. Ja, faktisk var den så populær at vi lagde en egen sak på 20 stilige Flickr-fotoalbum for over 11 år siden.

Selskapet ble kjøpt opp av Yahoo! året etter, som ikke gjorde stort med tjenesten før den ble relansert i 2013 – med ny design og et nytt frieri til brukerne: Én terabyte (1000 GB) gratis lagringsplass til bilder og video i høy oppløsning.

Det var vel å merke før Google kom på banen med sin Google Foto-tjeneste, som byr på ubegrenset lagringsplass uten kostnad så lenge man klarer seg med 16 megapiksler på bildene og full HD-oppløsning på videoene.

1.000 gigabyte ble til 1.000 bilder

For et snaut år siden ble Flickr kjøpt opp av den konkurrerende fototjenesten SmugMug, og før jul annonserte de nye eierne at tjenesten ville bli endret.

For der man de siste fem årene har fått 1.000 gigabyte uten å betale, endres dette nå til 1.000 bilder. Det er med andre ord en svært dramatisk reduksjon av gratistilbudet, der de nye eierne nok håper på at flere vil betale for pro-utgaven av tjenesten.

Her er prisen 7 dollar i måneden (cirka 60 kroner) for et løpende abonnement, eller 60 dollar (drøye 500 kroner) for ett år. Det inkluderer ubegrenset lagringsplass, reklamefri tjeneste (også for de som ser på bildene dine), tilgang til statistikkverktøy, automatisk sikkerhetskopiering og den slags.

Slettingen starter snart

Dersom du ikke betaler for deg og har mer enn 1.000 bilder lagret hos Flickr, har du dårlig tid på deg til å rydde opp.

For 5. februar, altså på tirsdag, trykker Flickr på den store røde knappen: Kun de 1.000 siste bildene du har lastet opp blir tatt vare på, mens de eldste bildene slettes.

Vel å merke gjelder dette ikke bilder du har lastet opp med en Creative commons-lisens, altså som du har tillatt andre å bruke, men det er ikke mulig å sette på denne lisensen nå for å bevare bildene.

Slik laster du ned album

For å laste ned album fra Flickr er fremgangsmåten slik:

1. Logg på tjenesten (flickr.com)

2. Hold muspekeren over «You» på toppen og trykk på «albums»:

Nå har du dårlig tid – snart begynner Flickr slettingen

Da kommer du inn på en side som ser slik ut. Merk at du kan se her (på høyre side) hvor mange bilder du har lagret hos Flickr:

Nå har du dårlig tid – snart begynner Flickr slettingen

3. For å laste ned bildene i et album, holder du muspekeren over det og trykker på nedlastingsikonet (pil ned på en strek):

Nå har du dårlig tid – snart begynner Flickr slettingen

4. Opp spretter det en boks som forteller deg at bildene blir pakket i ei zip-fil, og der du får e-post med lenke til denne fila når bildene er klar til nedlasting.

…eller last ned alt

Du kan også laste ned alle bildene du har lagret hos Flickr i én sleng. For å gjøre det trykker du på profilbildet ditt øverst til høyre og velger «Settings».

Nå har du dårlig tid – snart begynner Flickr slettingen

Fra denne siden skroller du ned til bunnen, der du finner knappen «Request my Flickr data». Det advares om at dette kan ta en god stund, men at du da vil få en e-post med lenke til nedlastingen.

Husk også at du neppe er alene om å rydde opp i disse dager, og at det derfor kan ta enda lenger tid enn normalt. Du gjør nok lurt i å starte med dette i god tid før 5. februar.